Top5týdne 22. 4. 2014

Zemřel Jiří Načeradský, Historické město roku 2013, zveřejnění grantů Magistrátu města Brna, kontroverzní expanze MoMA, vyhlášení výsledků soutěže na pomníky pro Prahu 6.

1/ Zemřel Jiří Načeradský Ve středu 16. dubna večer zemřel po krátké nemoci malíř Jiří Načeradský, bylo mu čtyřiasedmdesát let. Vzdělání získal na pražské Akademii výtvarných umění v letech 1956-1963. Během normalizace se nemohl oficiálně věnovat tvorbě, živil se tedy restaurováním fasád historických budov. Po revoluci působil jako vedoucí Ateliéru figurální a monumentální malby na AVU v Praze a na Fakultě výtvarných umění VUT v Brně (zde a zde).

2/ Historické město roku 2013 Na Pražském hradě byl 17. dubna slavnostně vyhlášen vítěz soutěže o titul Historické město roku 2013. Letos titul obdrželo město Chrudim, které se ve finále ocitlo již potřetí. Do soutěže, kterou od roku 1994 pořádá Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, ministerstvo kultury a ministerstvo pro místní rozvoj, se v tomto roce přihlásilo celkem 51 měst (zde a zde).

3/ Zveřejnění grantů Magistrátu města Brna Magistrát města Brna zveřejnil výsledky žádostí o dotace v oblasti kultury pro rok 2014. Podpořena byla přibližně třetina projektů. Přehled schválených i neschválených žádostí naleznete zde. Peníze byly poprvé rozděleny podle nového dotačního systému, který s sebou nesl i vytvoření odborné hodnotící komise, jejímž členem pro oblast výtvarného umění, fotografie, designu a architektury byl Rostislav Koryčánek.

4/ Kontroverzní expanze MoMA V New Yorku začala demolice budovy Folk Art Museum, kterou koupilo v roce 2011 Museum of Modern Art (zde a zde). Nový majitel budovy svůj krok odůvodnil nemožností začlenit stávající objekt do plánů na rozšíření komplexu MoMA (zde). Bourání třináct let staré budovy Toda Williamse a Billie Tsienové bylo kritizováno řadou architektů a vyústilo rovněž v sepsání petice. Zachováno by mělo být aspoň 63 kovových panelů fasády. Jejich další využití je ovšem nejasné (zde).

5/ Pomníky pro Prahu 6 Praha 6 vyhlásila výsledky soutěže na pomníky Marie Terezie a Žofie Chotkové. V případě pomníku Marie Terezie, jenž je plánován pro nový park Prašný most, bylo zasláno 28 návrhů. Porota neudělila žádnou cenu, pětice nejlépe hodnocených návrhů pak byla finančně odměněna (zde). Do soutěže na pomník Žofie Chotkové bylo odevzdáno 37 projektů, z nichž porota ocenila tři. První cenu získal návrh Martiny Hozové a Jana Paclíka (zde). Návrhy jsou aktuálně k vidění v Galerii Chodník v přízemí Skleněného paláce na náměstí Svobody.

Zuzana Macurová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filozofické fakultě MU v Brně, kde aktuálně pokračuje v doktorském studiu. Specializuje se na umělecký mecenát v raném novověku. Zajímá se rovněž o současnou architekturu a fotografii. Od roku 2012 připravuje pro Artalk.cz rubriku Media monitoring.