Top5týdne 15. 4. 2014

Sedmý ročník Prague Photo, cena Magnesia Litera pro Davida Böhma, veletrh Art Cologne, uzavření Galerie moderního umění v Hradci Králové, první návrhy nové komise pro ochranu památek z 2. poloviny 20. století.

1/ Prague Photo 2014 V Kafkově domě v centru Prahy proběhl ve dnech 8. až 13. dubna sedmý ročník Prague Photo. Přehlídka letos nabídla práce zhruba 230 autorů, mezi kterými se nacházela jak slavná jména, tak zatím neznámí adepti oboru. Součástí akce bylo několik workshopů, přednášek a rovněž křest knihy kurátora a historika umění Tomáše Pospěcha nazvané Myslet fotografii, která mapuje tuzemský vývoj fotografie v letech 1938 až 2000. Cenu poroty Young Award pro umělce do třiceti pěti let letos získala Vyšší odborná grafická škola v Praze (zde a zde).

2/ Magnesia Litera pro Böhma V úterý 8. dubna proběhlo slavnostní vyhlášení vítězů letošního ročníku knižních cen Magnesia Litera (zde). V kategorii dětských knih zvítězila publikace Hlava v hlavě, za níž stojí výtvarník David Böhm a spisovatel Ondřej Buddeus. První „hlavopedie“ přibližuje jeden z nejdůležitějších orgánů lidského těla pomocí uměleckých i odborných textů, které se ve výkladu střídají s různými výtvarnými technikami (recenzi knihy najdete zde, rozhovor s Böhmem zde).

3/ Art Cologne Od 10. do 13. dubna hostil německý Kolín nad Rýnem již osmačtyřicátý ročník veletrhu Art Cologne (zde). Přehlídky moderního a současného umění se zúčastnilo na dvě stě galerií z pětadvaceti zemí světa. Letošní ročník se obešel bez české účasti, ze slovenských galerií pak byla přítomna Gandy Gallery, která mimo jiné představila práce Václava Stratila a Adama Vačkáře.

4/ Hradecká Galerie moderního umění uzavřena Z důvodu plánované rekonstrukce je od 11. dubna uzavřena Galerie moderního umění v Hradci Králové (zde a zde). Oprava budovy je plánována na dva roky, tedy do jara 2016. Náklady jsou odhadovány na necelých 100 milionů korun.

5/ Ochrana památek z 2. poloviny 20. století Nedávno vytvořená Komise pro ochranu památkového fondu vzniklého ve 2. polovině 20. století předložila Národnímu památkovému ústavu první návrhy. Komise se vyslovila pro ochranu urbanismu panelového sídliště Lesná, obnovení statutu kulturní památky u brněnského hotelu International a doporučila Individuální památkovou ochranu Nové scény Národního divadla od Karla Pragera (zde).

Zuzana Macurová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filozofické fakultě MU v Brně, kde aktuálně pokračuje v doktorském studiu. Specializuje se na umělecký mecenát v raném novověku. Zajímá se rovněž o současnou architekturu a fotografii. Od roku 2012 připravuje pro Artalk.cz rubriku Media monitoring.