Výtvarné umění by mělo mít svůj bulvár

Už několik měsíců se na Facebooku můžeme setkávat s krátkými, velmi jednoduše ilustrovanými stripy, které jsou postavené na textu, jenž je vtipný zejména pro ty, kdo se pravidelně pohybují na výtvarné scéně.  Autor stránky Artyšok si přeje zůstat v anonymitě, přesto souhlasil, že Artalku odpoví na několik otázek. Nakonec se však ukázalo, že největší vypovídající hodnotu mají jeho jednotlivé stripy.

Jak byste Artyšok charakterizoval? Jako občasnou rozcvičku za dlouhých zimních večerů.

Kdy a jak nápad na Artyšok vznikl? Vždycky mě bavila, baví a bude bavit představa, že by výtvarné umění kromě seriózních a kritických periodik (i když o té kritičnosti se dá mluvit bohužel jen zřídka, ale to by bylo na jinou debatu) mělo mít například svůj bulvár nebo prostě nějaký pokleslý formát, což by stvrzovalo, že se jedná o vážnou věc. Takže nápad vznikl před více lety a realizuje se nyní.

Kdy jste publikovali první strip? To je vidět na facebookovém profilu. V lednu tohoto roku.

Právě na Facebooku jsme na vás narazila, fungujete i mimo toto virtuální prostředí? Ne, mimo Facebook Artyšok nic nevytvořil, ale možná bude vytvářet.

Jakým způsobem vybíráte témata, kterým se ve stripech věnujete? Způsobem velmi důsledným, asi jako při vzniku každého jiného umění, na začátku je nahodilost.

Které stripy patří podle vás mezi nejpovedenější? No, jsou tady jisté oblíbené, ale uživatelé to dost často hodnotí jinak, protože mají jiný vkus.

Tajíte svoji identitu. Můžete alespoň prozradit, kolik lidí za Artyšokem stojí a jaké je jejich zázemí, respektive v jakém jste vztahu k výtvarné scéně? Vztah k výtvarné scéně byl, je a bude vřelý. Scéna byla, je a bude skvělá a o scénky nikdy nebyla nouze.

Když jsme se domlouvali na rozhovoru, napsal jste mi, že se jedná o "soukromý projekt bez větších ambicí, může se stát, že prostě skončí, nevíme kdy". Přesto ze zeptám: kdyby se projekt dále rozvíjel a přišla nabídka na výstavu či na publikování stripů v tištěné formě, zvažovali byste ji, nebo chcete zachovat fungování ve stávajícím modu? Ne všechny stipy si zaslouží být černé na bílém. Na modu Facebooku ale nikdo netrvá. Byla to v tu chvíli jen nejsnazší cesta si něco vyzkoušet.

 

Silvie Šeborová | Vystudovala dějiny umění na Filozofické fakultě MU v Brně. V letech 2005-2010 a 2016–2022 působila v Moravské galerii v Brně (v lektorském oddeělení a posléze jako náměstkyně pro vnější komunikaci). V roce 2008 založila Artalk.cz, který vedla do roku 2015. Působí jako kritička a kurátorka umění.