Národní galerie po sto dvacáté šesté

Na konci března zaslali čtyři bývalí ředitelé NG otevřený dopis ministru kultury Danielu Hermanovi, který se týká vedení Národní galerie v Praze. Hlavní požadavek dopisu zní: na post ředitele NG vypište nové výběrové řízení. (Dopis byl publikován na Artalku zde).

Vyjádření ministerstva kultury, o které jsem požádali, je stručné: "Pan ministr by očekával konstruktivnější řešení problému, pokud by zde nějaký byl. Je samozřejmě otevřen dialogu o dalším směřování NG, ale tento způsob nátlakové komunikace považuje za obtížně přijatelný."

Kromě otištění dopisu, jenž redakce Artalku obdržela dnes ráno, vydala dnes ČTK dvě zprávy týkající se vedení NG. První rozebírá zmíněný dopis, druhá, kterou otiskl server novinky.cz (zde), reaguje na spekulace ohledně využití Kaplického návrhu na Národní knihovnu pro novou budovu Národní galerie, kterou by měl údajně postavit developer Luděk Sekera. "Ještě ostřeji (Jiří Fajt) vylučuje, že by se NG „výměnou” za novou stavbu mohla zbavit svých historických paláců. „Jde o spiklenecké teorie. Pana Sekyru neznám a nikdy jsem s ním nemluvil,” říká Fajt."

Zastáncem nástupu Jiřího Fajta do vedení NG je dlouhodobě Jiří David, který redakci Artalku zaslal reakci na zmíněný otevřený dopis (zde).