TZ: Marek Schovánek

Marek Schovánek / Pharmatopia / Centrum současného umění DOX / Praha / 7. 2. - 7. 4. 2014

Marek Schovánek – PHARMATOPIA

7. 2. – 7. 4. 2014

V názvu instalace Marka Schovánka Pharmatopia zaznívá spojení farmaceutického průmyslu s utopií, které podle autora odkazuje k touhám přesahujícím lidské potřeby a zhmotňuje sen, který moderní farmaceutický průmysl nabízí. Výstava je součástí evropského projektu Museo Mundial a v Centru současného umění DOX bude otevřena do 7. dubna 2014. Součástí instalace jsou ručně vytvořené skulptury výrazných barev a nadměrných velikostí, na nichž lze při bližším pohledu přečíst „brand name“ dané pilulky. Tyto názvy jsou hrou s lidskými přáními a sny uvedenými v „katalogu neuskutečnitelných realit“. Kupte si metafyziku, získejte důvěru, užijte si pomstu, dejte si pilulku na bolest…

„Instalace se tak stává pokračováním snu, který nabízí moderní farmaceutický průmysl, je sociální kritikou našich hyperreálných potřeb a zároveň zachycuje lákavou vizi o transcendenci ducha prostřednictvím chemie a možnost překonat bez námahy a na počkání hranice lidských možností“, říká Marek Schovánek. Lék nám není nabízen proto, abychom se léčili, ale abychom uvěřili slibu budoucí a námi vysněné reality. Instalace „zázračných“ pilulek se tak stává realitou snu, který moderní farmaceutický průmysl nabízí a je zároveň kritikou našich nepřiměřených potřeb. Pharmatopia je zároveň první výstavou evropského projektu Museo Mundial, jehož smyslem je prostřednictvím výstav a muzejních intervencí vyvolat zájem a diskusi o Rozvojových cílech tisíciletí, prioritách stanovených OSN v roce 2000. Výstava tak současně klade otázku, do jaké míry je globální distribuce léčiv soustředěna jen do ekonomicky vyspělých zemí a v jakém rozsahu pomíjí potřeby lidí z dosud nerozvinutých zemí a regionů.

Marek Schovánek (1965) je výtvarný umělec a kurátor. Z Československa emigroval do Kanady, kde vystudoval University of Alberta v Edmontonu. V devadesátých letech přesídlil zpět do Evropy a v současné době působí v Berlíně a Praze. Jeho tvorba zahrnuje malbu, sochu, fotografii, instalace a filmovou scénografii. Je autorem řady kurátorských projektů a mimo Evropu vystavoval např. v USA, Austrálii nebo v Asii. Výstava byla připraven v rámci evropského projektu Museo Mundial ve spolupráci s Centrem DOX.

Koncepce projektu v ČR: T. Tožička a M. Kreuzzieger

Více informací: www.ceskoprotichudobe.cz, www.educon.cz

Výstava bude pro veřejnost otevřena v Centru současného umění DOX ve dnech 7. 2. – 7. 4. 2014.