Společnost Jindřicha Chalupeckého vyhlašuje jubilejní 25. ročník soutěže o prestižní Cenu Jindřicha Chalupeckého

12. 12. 2013Artalk Infoservis

Společnost Jindřicha Chalupeckého vyhlašuje jubilejní 25. ročník soutěže o prestižní Cenu Jindřicha Chalupeckého / Praha / 12. 12. 2013

Společnost Jindřicha Chalupeckého vyhlašuje jubilejní 25. ročník soutěže o prestižní Cenu Jindřicha Chalupeckého

Společnost Jindřicha Chalupeckého vyhlašuje jubilejní 25. ročník soutěže o prestižní Cenu Jindřicha Chalupeckého, nejvyšší české ocenění pro výtvarné umělce do 35 let. Přihlášku je nutno vyplnit online přímo na webových stránkách ceny, přikládá se k ní též umělecké portfolio. Do nadcházejícího ročníku ceny se umělci mohou přihlašovat sami, nebo být nominováni tzv. nominátory, mezi nimiž jsou i všichni dosavadní laureáti Ceny Jindřicha Chalupeckého. Obměňuje se také složení poroty ceny, odcházející členové Christian Rattemeyer, Rainer Fuchs, Georg Schöllhammer, Edith Jeřábková a Tomáš Lahoda, jímž vypršel tříletý mandát, proto jmenovali ve spolupráci se správní radou společnosti své nástupce.

Novými členy poroty Ceny Jindřicha Chalupeckého jsou ředitelka The Bronx Museum of the Arts v New Yorku Holly Block, umělec a pedagog Jiří Kovanda, teoretička umění Alexandra Kusá působící v Bratislavě, ředitel The Astrup Fearnley Museum of Modern Art v Oslu Gunnar B. Kvaran a kurátorka Bottega Gallery a Scherbenko Art Centrum Marina Scherbenko z Kyjeva. Z původní sestavy v porotě zůstal umělec a pedagog Daniel Balabán a historička umění Milena Bartlová. Mezinárodní porota vybere v průběhu března roku 2014 finalisty ceny, laureát jubilejního 25. ročníku bude vyhlášen v listopadu na slavnostním ceremoniálu. Vítěz 25. ročníku Ceny Jindřicha Chalupeckého získá sto tisíc korun na realizaci projektu v Národní galerii v Praze, šestitýdenní stipendijní pobyt v New Yorku a rezidenční pobyt v některém z Českých center dle výběru.

Cena Jindřicha Chalupeckého byla založena v roce 1990 z iniciativy Václava Havla, básníka a výtvarníka Jiřího Koláře a malíře Theodora Pištěka. Generální partnerem Ceny Jindřicha Chalupeckého je společnost J&T Banka a spolupořadatelem Veletržní palác – Národní galerie v Praze. Laureátem letošního ročníku se stal třiatřicetiletý Dominik Lang, absolvent ateliéru Jiřího Příhody na pražské AVU a od roku 2012 jeden ze dvou vedoucích ateliéru sochařství na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze.

Více informací na www.cjch.cz a http://www.cjch.cz/en/article/prihlaska

Složení odborné poroty Ceny Jindřicha Chalupeckého 2014:

Daniel Balabán vystudoval Akademii výtvarných umění v Praze, ateliér malby Františka Jiroudka. Od roku 1984 žije, tvoří a pedagogicky působí především v Ostravě a v současnosti vede Katedru malby na Fakultě umění Ostravské univerzity. Je zakládajícím členem skupiny Přirození. Působil ve skupinách Kontrast 90 a Klub otevřené kultury, KOK. V rámci aktivit těchto kulturních sdružení se podílel na organizování výstav kurátorskou a publicistickou činností. Svými obrazy byl prezentován na výstavách mapujících malbu osmdesátých let 20. století před i po roce 1989. Vystavoval samostatně v Galerii Václava Špály v Praze a byl jedním z nominovaných na cenu Jindřicha Chalupeckého v roce 1993. Během třicetileté výtvarné činnosti realizoval přes 80 samostatných výstav a účastnil se 150 skupinových. Jeho tvorba je zastoupena v mnoha českých veřejných i soukromých sbírkách.

Milena Bartlová je profesorkou dějin umění, přednáší na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze a zároveň působí ve výzkumné skupině Filozofické fakulty Univerzity Karlovy a Filozofického ústavu AVČR Collegium Europaeum. Zabývá se uměním středověku, metodologií dějin umění, muzeologií a vizuálními studiemi. Publikuje v českém i zahraničním odborném tisku, výstavních katalozích a věnuje se i výtvarné publicistice; na serveru Artalk.cz publikuje pravidelné komentáře. V Argu vyšla její kniha o malířství doby husitské Poctivé obrazy (2001). Dále vydala monografie Mistr Týnské kalvárie, český sochař doby husitské (2004), Naše, národní umění (2009), sborníky Pop History (2003) a Die Pieta aus Jihlava/Iglau und die Heroischen Vesperbilder des 14. Jahrhunderts (2007) a vysokoškolskou učebnici Průvodce studiem dějin středověkého výtvarného umění (2004).

Holly Block je od roku 2006 ředitelka The Bronx Museum of the Arts v New Yorku, kde v letech 1985-88 působila jako kurátorka, výkonná ředitelka a správce umění. Holly Block také pracovala jako kurátorka Ministerstva zahraničí v roce 2003 na Bienále v Káhiře, kde představila umělce Paula Pfeiffera. V roce 2013 se Block stala kurátorkou amerického pavilonu na Benátském bienále s umělkyní Sarah Sze.

Jiří Kovanda je umělec a zároveň pedagog na Akademii výtvarných umění v Praze a na Fakultě umění a designu Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem. Kovanda je autodidakt a na umělecké neoficiální scéně zaujal v 70. letech svými emotivními performancemi. Později se věnoval i malbě, kolážím a objektům. Jeho ironický a záměrně „neumělecký“ přístup byl především v 90. letech velkým oživením české scény. Po roce 1989 byl často zván na zahraniční výstavy a je jedním z mála českých umělců své generace, kteří se stali skutečnými světovými hvězdami. Jako pedagog i umělec má rovněž respekt u nejmladší generace. V minulém roce vystavoval například v Los Angeles, v New Yorku, v Paříži a účastnil se Bienále v Istanbulu.

Alexandra Kusá je teoretička umění, vystudovala v Bratislavě. V roce 1999 spolu s Petrou Hanákovou připravila expozici Slovak art for free pro slovenský pavilón na Bienále umění v Benátkach. Pracovala jako vedoucí kurátorka sbírek moderního a současného umění Slovenské národní galerie, působila jako šéfkurátorka v Moravské galerii v Brně, poté se stala ředitelkou SNG. Kromě toho přednáší dějiny umění 20. století. Je autorkou velké výstavy o umění 50. let, která poprvé v SNG představila socialistický realismus.

Gunnar B. Kvaran je od roku 2001 ředitelem The Astrup Fearnley Museum of Modern Art v Oslu, před tím působil jak šéf podobných institucí v Reykjavíku. Byl komisařem Islandského pavilonu na Benátském bienále v letech 1984, 1986, 1988 a 1990. V roce 2013 byl šéfkurátorem Lyonského bienále. Kurátorsky připravil řadu zajímavých výstav – Uncertain States of America, Yoko Ono, Jeff Koons, Ólafur Eliasson, Jeff Wall, Matthew Barney, Charles Ray, Cindy Sherman a další.

Marina Scherbenko žije a pracuje v Kyjevě, je kurátorka a odborná poradkyně v Bottega Gallery a Scherbenko Art Centrum. Zabývá se současným umění a připravila pro zahraničí několik projektů současných ukrajinských umělců. V Galerii Bottega se věnuje také vzdělávacím programům pro mladé umělce, vede cenu na jejich podporu MUHi.