Top5týdne 3. 12. 2013

Tomáš Vaněk zvolen rektorem AVU, Galerie města Ostravy otevřena, Jiří Fajt se vyjádřil ke vzniku poradního sboru pro NG, Miloš Stehlík získal ocenění MK ČR, Eva Koťátková vystavuje v Oxfordu.

1/ Tomáš Vaněk rektorem AVU Tomáš Vaněk byl zvolen novým rektorem AVU pro funkční období 2014-2018. O post kromě Vaňka usilovali další tři kandidáti: Vladimír Kokolia, Anna Daučíková a stávající rektor Jiří T. Kotalík. Dosavadní předseda akademického senátu a vedoucí ateliéru intermediální tvorby byl vybrán již v prvním kole volby, kdy získal 11 hlasů z celkových jednadvaceti možných. Funkce by se měl ujmout na počátku února (zde). Stručnou tezi Vaňkova volebního programu naleznete zde.

2/ Otevření Galerie města Ostravy V Ostravě byla ve středu 27. listopadu otevřena městská galerie. GMO, jejímž ředitelem je Marek Pokorný, si klade za cíl prezentovat v Ostravě špičkové současné umění. Galerie, jejíž hlavní výstavní prostory se nachází v Gongu, bývalém plynojemu v industriálním areálu Dolní oblast Vítkovice, zahájila svou činnost výstavou fotografií a kreseb Miloše Šejna a videoobrazů americko-českého výtvarníka Davida Michalka (zde).

3/ Jiří Fajt k poradnímu sboru pro NG Jiří Fajt vydal v minulém týdnu tiskové prohlášení ke jmenování nové ministerské komise pro Národní Galerii (zde). Fajt se především pozastavuje nad tím, že ho ministr kultury Jiří Balvín, jakožto jmenovaného generálního ředitele NG s nástupem k 1. lednu 2014, o zřízení grémia, ani o jeho smyslu, neinformoval. Jiřího Fajta v minulých dnech podpořilo několik poslanců, kteří zaslali Balvínovi dopis, v němž žádají, aby již ministr nedělal žádné personální změny a Fajt se mohl svého úřadu 1. ledna ujmout (zde).

4/ Miloš Stehlík získal ocenění Artis Bohemiae Amicis Dne 25. listopadu obdržel profesor Miloš Stehlík medaili Artis Bohemiae Amicis, jež je udělována Ministerstvem kultury ČR od roku 2000 významným osobnostem za šíření dobrého jména české kultury (zde). Miloš Stehlík je brněnským historikem umění specializujícím se především na barokní sochařství a odborníkem v oblasti památkové péče (zde). Jen o několik dní dříve, 14. listopadu, oslavil své devadesáté narozeniny.

5/ Eva Koťátková v Oxfordu V oxfordské galerii Modern Art byla ve spolupráci s Českým centrem Londýn zahájena první britská samostatná výstava Evy Koťátkové. Přehlídka nazvaná A Storyteller’s Inadequacy potrvá do 2. února 2014. Koťátková pro Oxford připravila „performativní instalace, zkoumající postupy i selhání vyprávění skrze mluvené slovo, ale i pomocí neverbálního, pohybového provedení“ (zde a zde).

Zuzana Macurová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filozofické fakultě MU v Brně, kde aktuálně pokračuje v doktorském studiu. Specializuje se na umělecký mecenát v raném novověku. Zajímá se rovněž o současnou architekturu a fotografii. Od roku 2012 připravuje pro Artalk.cz rubriku Media monitoring.