od 2. 12. 2013 / Wannieck Gallery začíná od Adama: Nejznámější brněnská galerie mění své jméno

Wannieck Gallery začíná od Adama: Nejznámější brněnská galerie mění své jméno / Brno / od 2. 12. 2013

Wannieck Gallery začíná od Adama / Nejznámější brněnská galerie mění své jméno

Brno, 2. 12. 2013 - Nejznámější brněnská galerie obléká nový kabát, z původního názvu Wannieck Gallery se od 2. prosince stává Richard Adam Gallery (RAG). Galerie, kterou ročně navštíví více než 6 tisíc lidí, a jež sídlí v unikátních prostorách bývalé továrny, tak přebírá jméno po slavném sběrateli moderního umění – Richardu Adamovi. „Změnu jsme zvažovali již dlouho. Když jsme přemýšleli o novém názvu, připadlo nám logické galerii pojmenovat po člověku, který modernímu umění zasvětil svůj život,“ uvedla ředitelka RAG Petra Lekešová. Motivací ke změně bylo také to, že si lidé pletli galerii s blízkým obchodním centrem Vaňkovka. „Změnou názvu se jasně odlišíme a usnadníme orientaci do Mekky milovníků současného umění,“ dodala Petra Lekešová.

Přejmenování spojila galerie s originálním projektem – Začínáme od Adama, v němž chce představit veřejnosti nejenom sbírku umění, ale také člověka, který se o ni zasloužil. „Richard Adam je člověk, který polovinu svého života věnoval sbírání děl současných českých malířů. Je mecenášem české malby. Obrazy sbíral za doby hluboké totality a ve svém záběru a rozsahu vytvořil sbírku, která nemá v České republice konkurenci. Sbírka čítá přibližně 1 500 kusů děl a je postavena na umění od poloviny 80. let až po současnost. Tvoří tak základ a srdce galerie,“ dodala Lekešová. Díky Adamově sběratelskému instinktu, skrývá RAG průřez tím nejzásadnějším, co během sledovaného období české malířství nabídlo. Sbírka obsahuje plátna Jana Merty, Josefa Bolfa, Vladimíra Skrepla, Jiřího Černického, Jiřího Davida, Zdeňka Sýkory či Václava Boštíka. Richard Adam skupoval obrazy dvacet let z běžného platu - většinou na splátky a pak je skladoval v garsonce v pražském paneláku o rozloze šestnácti metrů čtverečních. „Objevování nových talentů a nákupy obrazů jsou pro mě vášeň, v níž naštěstí mohu pokračovat i nadále, přestože v dnešní době je to finančně mnohem náročnější,“ říká Richard Adam, který je v galerii uměleckým ředitelem.

O Richard Adam Gallery

Původní Wannieck Gallery Brno je nezisková galerie současného umění. Je zaměřena především na představování současné české i světové malby a objektu. Souběžně buduje sbírku české malby generace 80. a 90. let minulého století i nejaktuálnějších malířských trendů. Zaměřuje se na sbírání špičkového středoevropského umění mladší generace (Butzer, Selg, Helbig, A. Lehman atd.), rozšiřuje kolekci konceptuálního, minimalistického a geometrického umění (G. Miller, J. M. Voskuil, Th. Heinzmann a další). Na ploše více jak 3000 metrů, kterou nabízí rekonstruovaná tovární hala z konce 19. století, je od roku 2006 výstavám k dispozici nejenom hlavní prostor bývalé továrny, ale i dvě menší uzavřené galerie, které jsou využívány pro speciální výstavní projekty. Galerie je situována přibližně 10 minut chůze od středu města a představuje jedno z center výtvarného umění v Brně. Vedle činnosti výstavní a sběratelské působí rovněž velmi aktivně v oblasti publikační a vydavatelské.

Další informace je možné nalézt na www.adamgallery.cz