TZ: Zimní kompost

Zimní kompost / Galerie Artatak / Praha / 15. 11. 2013 - 6. 1. 2014

ZIMNÍ KOMPOST

výstava profesorů, studentů i absolventů: ateliér AVU - Malba III. prof. Michaela Rittsteina

vernisáž výstavy: 14.11.2013 od 19 hodin

termín výstavy: 15.11 2013 - 16.1. 2014

doprovodný program k výstavě: 21.11.2013 od 17 hodin - ARTATAK design market

Galerie ARTATAK, Bystrá 761, Praha 9 - Horní Počernice

www.artatak.cz

Vystavující

prof. Michael Rittstein, doc. Roman Franta

studenti: Zuzana Dvorská-Šípová, Beata Kuruczová, Jan Harant, Ondřej Doskočil, Michael Nosek, Adéla Lustigová, Kateřina Čápová, Jan Heres, Tomáš Honz, Kateřina Ondrušková, Markéta Bábková, Barbora Dohnalová, Miriam Martásková, Štěpán Molín, Markéta Kolářová, Pavel Froněk, Pavel Dušek, Lenka Kerdová, Dominik Běhal, Barbora Myslikovjanová, Matěj Macháček

stážisti: Alexandra Dragomir

absolventi: Jiří Bouma, Alžběta Josefy

Za několikaleté fungování ateliéru Malba III. prof. Michaela Rittsteina na pražské AVU se ukázalo poměrně jasně, jací studenti jsou do něj přijímáni a jakým směrem se bude vyvíjet jeho koncepční charakter. Michael Rittstein představuje velmi silnou autoritou a přirozený vzor. To má vliv i na příliv a vysokou kvalitu prací jeho studentů. Důkazem toho je to, že tento ateliér absolvovalo několik dnes již poměrně úspěšných výtvarníků, jako například Alena Anderlová, nebo Martin Salajka.

Všeobecně se zde klade důraz na transformaci běžných životních úkonů, situací a společenských fenoménů. Hlavním principem, na základě kterého zde studenti pracují, je komunikace - nejen s ostatními kolegy v ateliéru, ale především s vnímatelem samotného obrazu. Sklony k narativnímu až expresivnímu zobrazení jsou patrné velmi často stejně jako snaha o čistotu, nikoli ve formálním smyslu, ale o čistotu myšlenky, o spontaneitu, která vede přirozeně k nalezení ideálního výrazu. Tím se ateliér liší od ostatních malířských škol na Akademii. Škola Michaela Rittsteina působí tedy jako prostor pro volnou komunikaci, kdy jasnější představa o tom, co chci vlastně dělat a jak, je důležitá již od začátku studia.

Výstava v galerii ARTATAK, kterou si sami studenti nazvali „Zimní kompost”, prezentuje to nejlepší z tvorby všech stávajících studentů a stážistů tohoto ateliéru. Zastoupeni jsou zde i dva vybraní absolventi a práce obou pedagogů, Michaela Rittsteina a Romana Franty. Budeme se na Vás těšit v krásně zrekonstruované industriální hale 12 v Praze v Horních Počernicích.