TZ: Stanovisko Národní galerie v Praze ve věci vydání církevního majetku

Stanovisko Národní galerie v Praze ve věci vydání církevního majetku po jednání se zástupcem tří církevních subjektů - oprávněných osob dle zákona, č.428/2012 Sb., o majetkovém vyrovnání s církvemi, ke dni 6.11.2013.

Dne 9. května byly doručeny Národní galerii v Praze výzvy k vydání majetku od tří církevních subjektů.

Oprávněná osoba                                                       Předmět žádosti                        Datum podání výzvy

1) Česká provincie řádu sv. Augustina                   2 obrazy (Rubens)                    květen 2013

2) Rytířský řád Křižovníků s červenou hvězdou  4 obrazy                                      květen 2013 (část tzv. Puchnerova oltáře)

3) Cisterciácké opatství Vyšší Brod                         9 obrazů                                     květen 2013 (tzv.Vyšebrodský cyklus)

Dne 9. listopadu 2013 uplyne šestiměsíční zákonná lhůta pro případné uzavření písemné dohody o vydání věci ve výše zmíněných třech případech. Po dnešní schůzce obě strany, tedy představitelé Národní galerie v Praze a zástupce tří církevních řádů, konstatovali, že s ohledem na novost a mimořádnou složitost vztahů a právní úpravy budou i nadále pokračovat konsensuální jednání ohledně podaných výzev k vydání majetku dle zákona. Obě strany konstatovaly, že lhůta šesti měsíců bohužel nebyla v tomto případě dostatečná pro posouzení nároku. Jedná se o problematiku složitou z hlediska právního, uměleckého, historického a náboženského a souvisí s tím obstarávání a vyhodnocování obrovského množství archivního a dalšího dokumentačního materiálu.

Prof. Vít Vlnas, pověřený vedením Národní galerie v Praze k tomu říká: „Fakticky to znamená, že dnes jsme písemnou dohodu neuzavřeli. Druhá strana však zatím nepoužije náhradní mechanismus, tedy možnost obrátit se na soud. Vzhledem k mimořádnému významu uměleckých děl se obě strany dohodly na přiměřeném prodloužení lhůty pro rozhodnutí, a to v řádu týdnů až měsíců.“

 

Prodloužením lhůty se nijak nemění již deklarovaná ochota církevních subjektů ponechat vybraná díla ve stálých expozicích Národní galerie v Praze v případě, že budou vydána.