Top5týdne 1. 10. 2013

Začaly výstavy finalistů Ceny Jindřicha Chalupeckého a Ceny Oskára Čepana; v Košicích vznikl netradiční Památník lidové architektury; DOX slaví pětileté výročí, GHMP půl století od založení; v Bratislavě proběhl festival BLAF; RIBA udělil Stirlingovu cenu 

1/ Zahájeny výstavy finalistů Chalupeckého a Čepanovy ceny

Minulý pátek proběhla ve Veletržním paláci vernisáž výstavy letošních finalistů Ceny Jindřicha Chalupeckého. Z pětice umělců (letos jsou jimi Daniela Baráčková, Aleš Čermák, Dominik Lang, Václav Magid a Richard Nikl), vybere mezinárodní sedmičlenná porota laureáta, který bude vyhlášen 15. listopadu ve Veletržním paláci (zde). Na Slovensku byla otevřena výstava finalistů Ceny Oskára Čepana, jež je rovněž určena umělcům do 35 let. Letošními finalisty jsou Radovan Čerevka, Erik Sikora, Martin Vongrej a Zuzana Žabková. Vítěz bude vyhlášen 10. října v prostorách Pisztoryho paláca (zde).

2/ Památník lidové architektury v Košicích

Na střeše třináctipatrového paneláku v Košicích vznikl netradiční památník lidové architektury. Autor projektu, výtvarník Tomáš Džadoň, nechal na budovu ležící na sídlišti Furča instalovat tři dřevěnice pocházející z Liptovské Tepličky a Párnice (zde). Tradiční dřevěné stavby tak tvoří památník na místě, které je vlastně jejich protipólem. Stodoly budou na střeše paneláku umístěny po dobu dvou let (zde a zde).

 

3/5 let DOXu a 50 let GHMP

Dvě významné instituce českého výtvarného světa slaví v těchto dnech kulatá výročí. V říjnu 2008 zahájilo činnost Centrum současného umění DOX. Za pět let své existence uspořádalo přes stovku výstav a na 800 doprovodných a vzdělávacích akcí (zde a zde). Galerie hlavního města Prahy připravila na oslavu své padesátileté existence výstavu Život Galerie hlavního města Prahy. Bilancující přehlídka potrvá v domě U Zlatého prstenu do 5. dubna 2014 (zde).

4/ Festival BLAF

Od čtvrtka do neděle probíhal v Bratislavě čtvrtý ročník festivalu vizuálního umění BLAF (Bratislava Art Festival). Festival, který organizuje Nadácia - Centrum súčasného umenia, probíhal v desítkách bratislavských soukromých i státních galerií a ve Slovenské národní galerii. Návštěvníkům nabídl nové výstavy, komentované prohlídky, workshopy, přednášky a představení. V letošním roce se v čase konání festivalu uskutečnilo také zasedání International Association of Art Critics (zde a zde).

5/ Vítěz Stirlingovy ceny

Královský institut britských architektů udělil letošní Stirlingovu cenu pro nejlepší stavbu úpravě středověkého hradu Astley na moderní prázdninové bydlení (zde a zde). Opevněné sídlo z 12. století nacházející se ve Warwickshire bylo po požáru roku 1978 v ruinách. Autory oceněné přestavby jsou členové architektonické kanceláře Witherford Watson Mann Architects.

Zuzana Macurová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filozofické fakultě MU v Brně, kde aktuálně pokračuje v doktorském studiu. Specializuje se na umělecký mecenát v raném novověku. Zajímá se rovněž o současnou architekturu a fotografii. Od roku 2012 připravuje pro Artalk.cz rubriku Media monitoring.