TZ: Daniel Balabán

Daniel Balabán / Zpráva 2013 / Moravská galerie v Brně: Pražákův palác / Brno / 26. 7. - 27. 10. 2013

Daniel Balabán: Zpráva 2013

Laureát ceny Michala Ranného 2012

Moravská galerie v Brně

Pražákův palác, Brno, Husova 14

26/7–27/10/2013

80/40 Kč, rodinné 170 Kč, skupinové 30 Kč/os.

Katalog k výstavě: 499 Kč

www.moravska-galerie.cz

Kurátorka výstavy: Yvona Ferencová

Grafické řešení výstavy / Katalogu: Petr Babák, Lukáš Kijonka (Laboratoř)

„Výslovnou jasnost o člověku nelze získat bez výslovného vztah k bytí.“ Jan Patočka

Výstava Daniel Balabán: Zpráva 2013 mapuje tvorbu umělce vymezenou lety 1988–2013. Aktuální výstavní projekt je koncipován jako otevřený dialog s umělcem o malbě — možnostech, ale i omezeních „klasického média,“ o technice, inspiracích, jednotících konceptech, námětových transformacích, privátních východiscích, adekvátní formě.

Zvolený koncept dovoluje pohlížet na tvorbu Daniela Balabána bez omezení schématu chronologického řazení děl. Těží z možnosti svobodné volby výběru a skladby exponátů, které díky vyvázanosti se z vazeb navyklých spojení mohou expandovat a bez omezení projevit svou dominanci či naopak submisivnost, nutnou závislost či soběstačnost ve variantách smírů spolupráce, ale i rozporů vedoucí k ozdravné disharmonii. Nosnou, přes všechno čeření, zůstává jednota sdělovaného obsahu celku, jež je podmíněn privátním nahlížením autora na žitou skutečnost. Balabánova díla jsou promyšlenými komentáři odrážejícími vnitřní konflikty, pocit odcizení i dopady „nesnesitelné lehkosti bytí“. Neúnavně z nových pozic prověřuje stabilitu svého úsudku. Přes veškerou vnějškovou různost, která je labyrintu světa vlastní, se v jeho tvorbě vynořují sedimenty časem ustálených témat — prověřování stability náboženských kultů, každodenní rytmus zrození a smrti, hledání ukotvení v kosmu, existenciální povzdechy deziluze. Heretickým zacházením se symboly, citacemi, perzifláží autor reviduje rezistentní dogmata. Glosy založené často na paradoxu v sobě nesou napětí, neklid, podprahově přitahující pozornost diváka. Nezbytnou příměsí nadsázky autor vybalancovává vážnost sdělení, cíleně prověřuje hranice možností klasického média malby.

Yvona Ferencová, kurátorka výstavy

O malbě s Danielem Balabánem

O čem promlouvá současná malba?

Malba je dnes oproti osmdesátým letům složitější a možná rafinovanější [...]. V devadesátých letech [...] prošla obdobím citací a vršením různých výtvarných jazyků. Později se pokusila restituovat malířskost pod vlivem třeba Luca Tuymanse a posléze ji ovlivňují Young British Artists, Lipská a Berlínská škola [...] Paralelně s těmi neomalířskými tendencemi zažíváme jakési období deklasu, kterým asi musí malba projít, aby se očistila od svých tradičních nánosů a kreditů. To znamená užití a kombinace různých aranžérských a pokleslých technik a nástrojů. Možná to vyvažuje hightechový svět, možná je cesta handicapování malby hledáním toho, co je vlastně malba jako taková [...] Současná abstraktní malba není tolik o abstraktních formách jako spíše o otevřenosti, o vědomí, že každá figurativnost je svým způsobem svazující. ...

Co pro vás malování znamená? Proč malujete?

Je to moje cesta, způsob života. Tím malováním získávám od sebe odstup, abych se mohl uvidět. Je to takový rozhovor sám se sebou. Malování je, jako každá práce, tak trochu návyková a dává mi aspoň částečně jakýsi smysl [...]. Plná verze rozhovoru s Danielem Balabánem viz katalog výstavy.

Cena Michala Ranného

Michal Ranný (1946 Brno–1981 Praha), jehož památce je cena věnována, byl významnou osobností české moderní malby, předním představitelem lyrické abstrakce, v jehož díle se přírodní mísí s existenciálním. Tento předčasně zemřelý tvůrce, který byl osobním příkladem a inspirátorem pro řadu jiných výtvarníků, sám navázal například na dílo Jiřího Johna a patří do okruhu malby spojené s dílem Josefa Šímy, Roberta Hliněnského či Václava Boštíka.

Cenu Michala Ranného vyhlašuje jednou za dva roky Společnost přátel MG a Moravská galerie v Brně, aby poukázala na práci výrazné osobnosti, která je jak po formální, tak po obsahové stránce zásadním obohacením české vizuální kultury a jejíž dílo a myšlení výrazně ovlivňuje nastupující generaci umělců. Cena, udělovaná za takto osobitý přínos v oboru výtvarného umění, se vypisuje od roku 1999 a je určena českým výtvarným umělcům bez omezení věku a státní příslušnosti. O udělení ceny rozhoduje sedmičlenná porota, jejíž dva členy jmenuje rada společnosti z řad odborníků z oboru výtvarného umění, čtyři členy jmenuje ředitel MG, který je z titulu své funkce vždy jejím dalším členem. Prvním laureátem Ceny Michala Ranného se stal Dalibor Chatrný, po něm následovali Miroslav Šnajdr st., Stanislav Kolíbal, Vladimír Skrepl a Milena Dopitová. Vyjádřením ceny je uspořádání monografické výstavy laureáta a vydání katalogu. Výstavě prací laureáta Ceny Michala Ranného bývá v prostorách Moravské galerie v Brně vyčleněno přízemí Pražákova paláce.