Tiché rozpuštění grémia

Zatímco za velkého humbuku padla vláda a v křesle ministra kultury by se rád viděl František Ringo Čech (v této souvislosti se spekuluje i o zpěváku Danielu Hůlkovi: zde), v tichosti se rozpadlo grémium, které mělo stávající ministryni Aleně Hanákové doporučit nového ředitele Národní galerie v Praze.

Jeho členy zveřejnil deník Právo: Lubomír Slavíček, Michal Stehlík, Magdalena Juříková, Jana Pelouchová, Petr Wittlich, Karel Srp a Lenka Lindaurová, přičemž v případě Jany Pelouchové se jednalo o chybu, členkou grémia nebyla Pelouchová, která má v Muzeu Kampa na starosti vnější vztahy, ale její nadřízená Meda Mládková. Z grémia již minulý týden odstoupil Petr Wittlich, k rezignaci se tento týden připojil také Michal Stehlík, Vít Havránek i Lenka Lindaurová, když kolegům napsala: „Vzhledem k tomu, že se mnou z MK nikdo nekomunikuje (dostala jsem pouze dotaz na čas), nepovažuji vůbec naše grémium za existující.“ Schůzka grémia, na níž měli kandidáti na ředitele Marek Pokorný a Jiří Fajt představit své projekty, se měla odehrát 27. června. Další členové grémia Magdalena Juříková a Lubomír Slavíček předem avizovali, že se v tento termín kvůli neodkladným pracovním povinnostem dostavit nemůžou a zaslali ministryni kultury otevřený dopis (zde), podle kterého považují jmenování nového ředitele za stávající politické situace za nevhodné. (Na dopis reagoval Jiří David zde). Magdalena Juříková sdělila artalku, že ona osobně nedostala žádnou zprávu o tom, co se bude ve věci jmenování ředitele NG dít dál, ani o tom, zda grémium zasedlo. To by ovšem za současné situace bylo absurdní, podobně jako jmenování Dana Hůlky ministrem kultury.

 

Silvie Šeborová | Vystudovala dějiny umění na Filozofické fakultě MU v Brně. V letech 2005-2010 a 2016–2022 působila v Moravské galerii v Brně (v lektorském oddeělení a posléze jako náměstkyně pro vnější komunikaci). V roce 2008 založila Artalk.cz, který vedla do roku 2015. Působí jako kritička a kurátorka umění.