TZ: Stínová správní rada NČVU vyzvala současné členy rady k jednání

Nadace českého výtvarného umění má stínovou správní radu. Volbu uspořádala iniciativa Mánes umělcům a zúčastnilo se jí více jak 300 voličů. Za svého předsedu si stínová správní rada zvolila historika architektury a bývalého ředitele brněnského Domu umění Rostislava Koryčánka, místopředsedkyní se stala umělkyně Pavla Sceranková.

Stínová rada vyzvala formou osobních dopisů současnou radu, která spravuje výstavní síň Mánes, k setkání. Zároveň také připravuje alternativní programovou, personální a ekonomickou strukturu instituce, která by pomohla naplnit původní a proklamované cíle spolkové výstavní síně.

„Výzva je formulována osobně a apeluje na současné členy správní rady, aby ze svých pozic odstoupili, protože nereprezentují zájmy umělecké obce.“ říká Rostislav Koryčánek.

Naším prvotním cílem je, aby se výstavní síň Mánes opět stala respektovanou institucí, která bude reflektovat a zastupovat zájmy široké umělecké obce, což současná rada nezaručuje a její činnost není podle našeho názoru a názoru těch, kteří nás zvolili a účastnili se protestní akce před Mánesem legitimní.“ dodává Johanka Lomová.

Dalšími členy stínové správní rady je Tomáš Císařovský, Isabela Grosseová, Pavel Sterec, Jiří Thýn, Dušan Zahoranský, Marcel Fišer a Johanka Lomová.