Komise na dvě věci

Den před schůzkou grémia, jež má ministryni kultury Aleně Hanákové doporučit osobnost, která by měla stát v čele Národní galerie, odeslali otevřený dopis ministryni kultury členové její vlastní Komise pro otázky galerií zřizovaných MK ČR (zde). Po otevřeném dopisu Uměleckohistorické společnosti (zde) se jedná již o druhý takovýto dopis, který na ministryni apeluje ve věci jmenování nového ředitele NG.

Zatímco UHS žádá, aby byla nová hlava NG zvolena ve transparentním konkurzu, zástupci komise vyzývají ministryni, aby byl vybrán takový kandidát, který v rámci svých pravomocí zaručí zdravý vývoj trhu s uměním. "Jsme velmi znepokojeni informacemi o netransparentních vtazích Vašeho náměstka Martina Sankota a obchodníka s uměním Jana Třeštíka, který se nechvalně proslavil snahou o neoprávněný vývoz kulturní památky, za což byl odsouzen, dále o zapojení Karla Srpa do nového grémia, který je odborné veřejnosti znám nejen jako bývalý ředitel GHMP ale současně jako konzultant sběratelů a obchodníků s uměním, což provozoval dlouhodobě zcela v rozporu s etickým kodexem Mezinárodní rady muzeí, které je NG členem, či zájem Muzea Kampa o vliv na chod NG." píše se v dopise.

Oba otevřené listy však mimoděk také upozorňují na způsoby fungování Komise ministryně kultury pro otázky galerií zřizovaných MK ČR. Z otevřeného dopisu Uměleckohistorické společnosti vyplývá, že ani jeden ze zástupců UHS není členem této komise, zatímco v dopise členů komise se dozvíme, že zástupci tohoto poradního orgánu se o odvolání bývalého ředitele NG Vladimíra Rösela dozvěděli z tisku, stejně tak jako o ustanovení grémia, které má ministryni doporučit ředitele nového.

V souvislosti s únorovým protestem proti snižování dotací Ministerstva kultury určených na živou kulturu vyšel v A2 text Mileny Bartlové Ministerstvo na dvě věci (zde). Název textu odkazuje na moravské úsloví: "Nynější ministerstvo kultury je na dvě věci, ..., totiž na nic a na hovno." píše Bartlová a pokračuje: "To ale neznamená, že má být zrušeno nebo sloučeno s jiným. Měli bychom požadovat, aby bylo k něčemu. Aby řádně fungovalo jako státní úřad, aby bylo obsazováno kvalifikovanými politiky a přitom si drželo stabilní a kvalitní úřednický aparát, aby hospodařilo i řídilo transparentně." Do věty týkající se zrušení ministerstva může být dosazena i Komise ministryně kultury pro otázky galerií zřizovaných MK ČR. Nechci tím říci, že by komise jako taková činila špatné kroky, či že některý z jejích stávajících členů je k výkonu své funkce nekompetentní, avšak o jejích pravomocech, složení a způsobu komunikace s MK rozhoduje samo ministerstvo, čímž se dostáváme do začarovaného kruhu.

 

 

 

Silvie Šeborová | Vystudovala dějiny umění na Filozofické fakultě MU v Brně. V letech 2005-2010 a 2016–2022 působila v Moravské galerii v Brně (v lektorském oddeělení a posléze jako náměstkyně pro vnější komunikaci). V roce 2008 založila Artalk.cz, který vedla do roku 2015. Působí jako kritička a kurátorka umění.