TZ: Otevření Colloredo-Mansfeldského paláce

Otevření Colloredo-Mansfeldského paláce / GHMP / Praha / od 25. 5. 2013

OTEVŘENÍ COLLOREDO-MANSFELDSKÉHO PALÁCE

Převzetím Colloredo-Mansfeldského paláce do správy Galerie Hlavního města Prahy se otevřela nová etapa jeho rehabilitace, která by měla vést nejen k důstojné obnově této mimořádně významné památky, ale také k podstatnému rozšíření nabídky galerie pro veřejnost. Po koncepčně problematických rozhodnutích minulého vedení Galerie hlavního města Prahy a problematické dramaturgii výstavní činnosti v předchozích letech bude letos objekt zpřístupněn veřejnosti takovým způsobem, který má v obrysech načrtnout budoucí podobu jeho využívání.

Na jedné straně tým odborníků dlouhodobě pracuje na vybudování prohlídkové trasy, která návštěvníkům zprostředkuje stavební a kulturní historii Colloredo-Mansfeldského paláce a zasvěceně je provede sály v reprezentativních prostorách piano nobile včetně ohromujícího a téměř neznámého barokního tanečního sálu s freskou od Pietra Scottiho a Giovanniho Battisty Zeista. Prohlídková trasa bude otevřena v červnu 2013, přesný termín bude ještě upřesněn.

Na straně druhé bude ve 3. patře paláce dobudován výstavní prostor pro krátkodobé prezentace současného umění. První přehlídkou bude výstava Jiřího Davida (od 25. 5. 2013). Na podzim letošního roku se sem z Domu U Zlatého prstenu přesune také projekt Start up pro nejmladší generaci umělců.

Galerie hlavního města Prahy počítá rovněž ještě v letošní sezoně s vytvořením společenského zázemí na nádvoří paláce včetně otevření kavárny a s umístěním výtvarného ateliéru, který významně rozšíří a zkvalitní nabídku galerie především v oblasti práce s nejmladšími diváky a návštěvníky.

Marek Pokorný