TZ: Wannieck Gallery má novou smlouvu

Wannieck Gallery / Brno / 3. 5. 2013

Wannieck Gallery má novou smlouvu

Dne 29. dubna 2013 byla podepsána nová nájemní smlouva mezi provozovatelem Wannieck Gallery společností Mediagate s.r.o., a pronajímatelem budovy Strojírny Jižní centrum, a.s. Smlouva je podepsána na dobu neurčitou s 12 měsíční výpovědní dobou, což pro nájemce znamenalo složení 12 měsíční kauce. Výše nájemného zůstala stejná jako v minulém období.

Původní smlouva byla galerii vypovězena 18. února 2013 z důvodu prodlení z platby nájemného. Ani po doplacení dlužné částky nebyla společnost Jižní centrum, a. s. ochotná vzít výpověď zpět. Zprávy o zrušení galerie vzbudily velký zájem široké veřejnosti i umělců. Studenti Filozofické fakulty Masarykovy univerzity iniciovali elektronickou petici. Řada významných umělců z oblasti kultury se podepsala pod výzvu, která žádá budoucí potenciální nájemníky o nezájem o tyto prostory.

"V konečném důsledku jsme spokojeni, že může být galerie opět otevřena. Uvidíme, jak nová smlouva ovlivní chod galerie z hlediska technického nebo ekonomického. V případě nutnosti budeme určitě o jednotlivých bodech jednat. Jinak věříme, že partneři, kteří s námi spolupracovali a museli s námi spolupráci přerušit z důvodu uzavření galerie, budou nám dále nakloněni." řekl Miroslav Lekeš

Dveře galerie se pro veřejnost opět otevřou 2. května 2013. Výstava T. Císařovského a E. Bornové bude prodloužena do 16. června. Měsíční pauza by neměla ohrozit následující program výstav.

- - -

O Wannieck Gallery Brno

Wannieck Gallery Brno je nezisková galerie současného umění, která je zaměřena na představování současné české i světové malby a objektu. Souběžně buduje sbírku české malby generace 80. a 90. let minulého století i nejaktuálnějších malířských trendů. Na ploše více jak 3000 m2, kterou nabízí rekonstruovaná tovární hala z konce 19. století, je od roku 2006 výstavám k dispozici nejenom hlavní prostor bývalé továrny, ale i dvě menší uzavřené galerie, které jsou využívány pro specielní výstavní projekty.

Wannieck Gallery celou dobu provozu také podporuje výchovu mládeže svými dětskými výtvarnými ateliéry, animačními programy. Navíc dává prostor dobročinným organizacím nebo Brněnské filharmonii pro pořádáním koncertů v prostorách galerie. Galerie také vydává knihy a katalogy.

www.wannieckgallery.cz