TZ: IMAGES FOR IMAGES / Artists for Tichy – Tichy for Artists

IMAGES FOR IMAGES, Artists for Tichy – Tichy for Artists / GASK / Kutná Hora / 7. 4. - 28. 7. 2013

Výstavu IMAGES FOR IMAGES, Artists for Tichy – Tichy for Artists

GASK – Galerie Středočeského kraje, Kutná Hora

V sobotu 6. dubna 2013 bude slavnostně zahájena výstava IMAGES FOR IMAGES, Artists for Tichy – Tichy for Artists. Veřejnost může výstavu navštívit od 7. dubna do 28. července 2013. Pod vedením známého kurátora Zdenka Felixe (Berlín) bude vystaveno více než 600 děl od více než stovky evropských i amerických umělců, pracujících s klasickými i netradičními médii.

Výstavu IMAGES FOR IMAGES, Artists for Tichy – Tichy for Artists může veřejnost navštívit od 7. dubna do 28. července 2013 v galerii GASK v Kutné Hoře. Projekt „Artists for Tichy – Tichy for Artists“ (Umělci Tichému – Tichý umělcům) představí české veřejnosti sbírku současného mezinárodního umění, která vzniká výměnou uměleckých děl. Umělci z celého světa vyměnili své práce s nadací Tichy Ocean za fotografie Miroslava Tichého. Zakladatelem nadace je sběratel a podporovatel Tichého Roman Buxbaum.

„Jsem prorok rozpadu a pionýr chaosu, protože jen v chaosu vzniká něco nového.“ Miroslav Tichý

Sbírka nadace Tichy Ocean „Artists for Tichy – Tichy for Artists“ je založena na principu výměny. Umělci z celého světa vyměňují své práce za fotografie Miroslava Tichého (1926–2011), který sám myšlenku výměny inicioval. Když jej v roce 1992 v Kyjově navštívil rakouský malíř Arnulf Rainer, odmítl mu Tichý prodat byť jedinou ze svých prací, výměně se však nijak nebránil. Tak vznikla postupně rozsáhlá sbírka, která má jedno společné: Všechna vyměněná díla pocházejí od umělců, kteří obdivují nejen Tichého práci, ale také jeho osobní postoj, vyhýbající umělců.

Kurátor výstavy Zdenek Felix píše: „Výstava v GASKu přináší systematický přehled o současném stavu sbírky nadace Tichy Ocean a současně umožňuje soustředěný pohled na vývoj mezinárodního umění dneška. Zastoupeno je tu více než 100 umělců a umělkyň z Evropy a Ameriky, pracujících s různými médii včetně fotografií, instalací a konceptů operujících se slovním materiálem. Známá jména tu reprezentují Hans-Peter Feldmann a Thomas Ruff z Německa, Richard Prince, Lawrence Weiner a Alex Katz z USA, Fischli/Weiss ze Švýcarska, Araki a Hirakawa z Japonska, Christian Boltanski a Sophie Cale z Francie. Z českých autorů jsou zastoupeni Zbyněk Baladrán, Jiří David, Jitka Hanzlová, Krištof Kintera, Eva Koťátková, Jiří Kovanda, Helena van der Kraan, Dominik Lang a Václav Stratil. Jedná se bezpochyby o významný průřez umění posledních třiceti let ve světovém měřítku."

Výstavu doprovází rozsáhlá odborná publikace s texty kurátora Zdenka Felixe, autorů Bazona Brocka, Noemi Smolik, Cory Waschke a Romana Buxbauma. Každému umělci a umělkyni je věnována samostatná část, doprovázená vybranými reprodukcemi artefaktů. Tento česko-anglický katalog má sloužit jako svého druhu encyklopedie současného mezinárodního umění a zároveň jako průvodce výstavou.

INFORMACE PRO NÁVŠTĚVNÍKY:

IMAGES FOR IMAGES, Artists for Tichy – Tichy for Artists

7. dubna – 28. července 2013

GASK – Galerie Středočeského kraje

Barborská 51–53, Kutná Hora

www.gask.cz

Úterý – neděle, 10.00–18.00

VSTUPNÉ:

Dospělí 220 Kč

Rodinné vstupné 300 Kč

Senioři, ZTP a studenti do 26 let 50% sleva