TZ: Novým ředitelem Muzea umění Olomouc bude Michal Soukup

Novým ředitelem Muzea umění Olomouc bude Michal Soukup / Muzeum umění Olomouc / Olomouc / 22. 3. 2013

Novým ředitelem Muzea umění Olomouc bude Michal Soukup

Olomouc, 22. 3. 2012

Nového ředitele bude mít od 1. dubna Muzeum umění Olomouci. Dlouholetého šéfa a zakladatele třetí největší instituce svého druhu u nás Pavla Zatloukala, odcházejícího do výsluhy, nahradí jeho dosavadní zástupce Michal Soukup, který v muzeu pracuje rovněž od jeho zrodu v roce 1990. Rozhodla o tom ministryně kultury Alena Hanáková, která akceptovala doporučení komise výběrového řízení. S představami o dalším směřování muzea seznámí nový ředitel veřejnost až po oficiálním uvedení do funkce počátkem dubna.

Dosavadní ředitel Muzea umění Olomouc Pavel Zatloukal odchází k 31. březnu. Jednu z nejvýznamnějších muzejních institucí u nás vedl od jejího vzniku v roce 1990, kdy získala pro svou činnost samostatnou budovu v centru Olomouce. Během více než dvacetiletého Zatloukalova působení se olomoucké muzeum vypracovalo z regionální instituce mezi špičková odborná pracoviště v mezinárodním kontextu a současně nejnavštěvovanější turistické cíle Olomouckého kraje, když ze zhruba 10 tisíc diváků počátkem 90. let se díky postupnému rozšiřování výstavních prostor počet návštěvníků vyšplhal na loňských 226 tisíc. Množství spravovaných sbírkových předmětů, zhruba 176 tisíc, řadí v současné době Muzeum umění Olomouc hned za Národní galerii v Praze. Krátkodobými výstavami a dlouhodobými expozicemi představuje výtvarnou kulturu od nejstarších dob po současnost ve třech objektech – v Muzeu moderního umění, v Arcidiecézním muzeu Olomouc a v Arcidiecézním muzeu Kroměříž.

Zásadní podíl na všech dosavadních projektech muzea a jeho dnešním renomé instituce s mezinárodním významem má přitom také nový ředitel Michal Soukup, který se funkce ujme od 1. dubna. Je blízkým spolupracovníkem Pavla Zatloukala od konce 80. let. Po koncepční i stavební stránce se podílel nejen na vzniku samostatného Muzea umění, ale také na vybudování Arcidiecézního muzea v Olomouci i Kroměříži a na projektu Středoevropského fora Olomouc. Absolvent Univerzity Palackého doposud působil na pozici zástupce ředitele a vedoucího Arcidiecézního muzea Olomouc a sbírkového a expozičního odboru. V jeho profesním životopisu figuruje rovněž kurátorství celé řady výstav v Muzeu umění i jinde, a to jak autorských (František Skála, Michael Rittstein, Zdeněk Sýkora, Karel Malich, Bohumil Kubišta, Karel Nepraš, James Ensor aj.) nebo souborných (např. příprava zahraniční výstavy Ultimi fiori del Medioevo / Dal gotico al rinascimento in Moravia e nella Slesia v Římě, koordinace prací na stálé expozici Ke slávě a chvále / 1000 let duchovní kultury na Moravě v Arcidiecézním muzeu Olomouc, příprava stálé expozice Mistrovská díla starého umění I. Italské malířství 14.-18. století z olomouckých sbírek).

Podrobnosti o koncepci dalšího směřování a rozvoje Muzea umění Olomouc hodlá Soukup zveřejnit až po oficiálním uvedení do funkce, které ministerstvo kultury plánuje na počátek dubna.