Strč vidličku do zásuvky

V šatně knihovny Jana Palacha na Filozofické fakulty UK realizovala skupina studentů nových médií interaktivní instalaci, která vychází z dětské fascinace magickou přitažlivostí zásuvky. Odměnou pro "zlobivé děti" však v tomto případě není elektrický šok.

Taboo Socket je interaktivní instalace realizovaná v uzavřeném prostoru, určená vždy pro jednoho návštěvníka. Ten vchází do potemnělé šatny, které vizuálně dominuje elektrická dvojzásuvka a kazeťák, zapojený do jedné z jejích zdířek. Na zemi pod zásuvkou leží vidlička. Z kazeťáku se linou hlasy, doprovázené neurčitým industriálním noisem – šuměním, vrzáním a skřípotem – evokujícím nehostinné prostředí polorozpadlých továren a skladišť. Zásuvka vzbuzuje zvědavost – na jedné straně vybízí k tomu, aby se návštěvník nebál a strčil do ní vidličku, na straně druhé mu zažité a naučené pravidlo velí, aby tak rozhodně nečinil.

Pokud se ovšem člověk odhodlá od tohoto pravidla odpoutat a vidličku do zásuvky strčí, dostane se mu příjemného překvapení: prostředí místnosti se náhle promění, kabáty zavěšené na věšácích se prosvětlí paprsky světla, noise ustane a namísto něj se z reproduktorů začne linout sférická, až kýčovitě pozitivní, hudba. Jakmile je vidlička ze zásuvky vyndána, prostředí se opět mění do původní podoby a je připraveno pro dalšího návštěvníka. Paralelně s fyzickou instalací běží na internetu jednoduchá webová stránka, na které se shromažďují reakce a reflexe návštěvníků. Vzniká prostor pro diskuzi v rámci širší skupiny lidí. Od instalace, která je určena vždy jen pro jednotlivce, se dostáváme do společenské roviny, kde tabu působí nejmocněji.

Při plánování projektu jsme uvažovali nad tématem nekompatibility. V rámci debaty se vynořilo téma zásuvky a elektrického proudu - magickou přitažlivost zásuvky, její status zakázaného ovoce a hrozbu bolesti, kterou ukrývá pod svým plastovým krytem, známe od dětství všichni. Naše zkušenosti s ní jsou však různé – pro některé zůstává odosobněným symbolem nebezpečí, ti odhodlanější však jejím svodům podlehli a v nepozorovaném momentu prorazili její plastovou blánu, aby se dostali až na dřeň, k energií nabitému kovovému jádru. Zásuvka symbolizuje hranice, k jejichž překračování se váží emoce. A právě ty jsme chtěli naším projektem rozkrýt.

Instalaci jsme poprvé vyzkoušeli na konferenci New Media Inspiration 2012. Dělá nám radost sledovat reakce lidí a poskytovat jim šanci zkusit si něco, po čem řada z nich od dětství touží. Za podpory Studentské rady FF UK a knihovny se nám podařilo instalaci umístit přímo do budovy naší školy. I tuto skutečnost lze vnímat v symbolickém významu.

Autory Taboo Socket tvoří skupina Cancel (vznikla díky studiím na FF UK, obor Studium nových médií), která pracuje s veřejným prostorem, jenž modifikuje prostřednictvím technologií, zanáší do něj chaos, nepořádek a nové významy. Své projekty ze zásady bastlí a pracuje striktním DIY způsobem. Více zde a zde

Tereza Lišková, Markéta Dolejšová Autorky jsou iniciátorkami projektu

______________________________________________________________

Cancel (Markéta Dolejšová, Tereza Lišková, Luboš Svoboda, Martin Obert, Jiří Suchomel, Rudolf Kreibich): Taboo Socket / hlavní budova FF UK, Knihovna Jana Palacha / Praha / 10. 1. - 28. 2. 2013, otevřeno každý všední den od 9:00 do 20:00