Pořád se neví

Ministerstvo kultury zveřejnilo zprávu týkající se výběrového řízení na post ředitele Moravské galerie v Brně, které proběhlo 5. února 2012 (zde). Nic konkrétního z ní však nevyplývá, což lze ostatně říci i o dalších aspektech tohoto řízení.

O místo ředitele brněnské galerie usilovalo pět uchazečů, komise z nich vybrala dva, které doporučila ministryni kultury Aleně Hanákové na tuto pozici jmenovat. Tiskové oddělení MK odmítá sdělit jak jména kandidátů, tak jména vítězů konkurzu - jako důvod uvádí snahu o diskrétní přístup k neúspěšným adeptům.

Stanoven není ani předběžný termín, kdy by se ministryně měla k výsledkům výběrového řízení vyjádřit. Tím pádem není jasné, zda bude galerie bez ředitele týdny či měsíce. Podle Markéty Ševčíkové, tiskové mluvčí MK, však má ministryně zájem na tom, aby ke jmenování nového ředitele došlo co nejdříve. Zároveň však dodává, že Moravská galerie v Brně není v krizové situaci: "Instituce byla po odchodu Marka Pokorného v dobré pozici a vše zde běží tak, jak má."

Jakoby to mělo být důvodem, proč není třeba nového ředitele rychle jmenovat. Je však pravděpodobné, že tímto krokem v instituci nedojde k razantní změně. Podle spekulací Artalku jsou totiž dvěma doporučenými kandidáty Kateřina Tlachová a Jan Press, kteří již v galerii pracují a podílejí se na řízení jejího chodu. Kateřina Tlachová zde dlouhodobě působí v roli zástupkyně ředitele a v současné chvíli je pověřena vedením instituce. Jan Press nastoupil do Moravské galerie v Brně v roce 2008 a působí zde jako projektový manažer, vedoucí odboru ekonomiky a provozu investice. Otázkou zůstává, kam by směřovaly jejich kroky v případě, že by se jeden z nich stal ředitelem galerie.

Kromě jmen kandidátů není známé ani složení výběrové komise. Po opakovaných žádostech Artalku ministerstvo zveřejnilo seznam, který tiskové oddělení připojilo ke zprávě o výsledku výběrového řízení. Nejsou v něm však uvedena konkrétní jména, ale jen funkce či profesní okruhy, ze kterých byli porotci vybíráni. V porotě zasedli 4 ministerští úředníci, 2 zástupci kraje a města a 3 historici umění či muzejní pracovníci.

______________________________________________________________

Složení Komise pro výběr kandidáta na funkci ředitele/ředitelky Moravské galerie v Brně:

A. členové s hlasem rozhodujícím náměstkyně ministryně – předsedkyně komise: PhDr. Matoušková Anna ředitelka Odboru ochrany movitého kulturního dědictví, muzeí a galerií MK (OMG): PhDr. Junková Magda vedoucí odd. muzeí a galerií OMG: Mgr. Pavel Hlubuček ředitel ekonomického odboru (pověřen zastupováním náměstka ministryně MK): Ing., PhD. Michal Mejdrech zástupce Asociace muzeí a galerií zástupce Moravské galerie v Brně zástupce Magistrátu města Brna zástupce Krajského úřadu Jihomoravského kraje zástupce odborné veřejnosti

B. člen s hlasem poradním metodik OMG MK (vyhodnocování tzv. manažerských dotazníků, týkajících se zjišťování role při vedení lidí)

C. tajemník referent OMG MK

 

 

Silvie Šeborová | Vystudovala dějiny umění na Filozofické fakultě MU v Brně. V letech 2005-2010 a 2016–2022 působila v Moravské galerii v Brně (v lektorském oddeělení a posléze jako náměstkyně pro vnější komunikaci). V roce 2008 založila Artalk.cz, který vedla do roku 2015. Působí jako kritička a kurátorka umění.