V GASK stále žádná změna

Minulý týden vyšel v regionálním deníku Tep článek informující, že ředitelka Galerie Středočeského kraje Jana Šorfová dále zůstává ve funkci (zde). "K práci Šorfové měli v minulosti výhrady krajští náměstci Miloš Petera a Marcel Chládek (oba ČSSD)," uvádí článek. Na vedení galerie si však kraji stěžovali i spolupracovníci a bývalí zaměstnanci GASK (více zde).

A otevřený dopis hejtmanovi Středočeského kraje formulovala také Noemi Smolik, která v GASK působila jako hlavní kurátorka (více zde). Bývalí spolupracovníci, stejně jako Noemi Smolik, uvádějí jako jeden z důvodů nespokojenosti s řízením galerie přístup Jany Šorfové k personálním otázkám a popírají její zásluhy na úspěšné výstavě Europa Jagellonica. Kromě toho Noemi Smolik řeší i finanční stránku: "....paní ředitelka bezdůvodně a opakovaně zadržovala vyplácení mých honorářů, nedodržovala dohody o výši mých honorářů a proplácení služebních cest. Poté, co jsem oznámila, že v mé činnosti budu pokračovat až, když budou honoráře proplaceny, zakázala paní ředitelka zaměstnancům GASKu udržovat se mnou jakýkoli kontakt a aniž by uvedla důvody, branila mi ve výkonu funkce uměleckého garanta, ale zárověn trvala na tom, že už naplánované výstavy budu dále kurátorovat."

Původně to však byla právě Noemi Smolik, která Janu Šorfovou v době jejího nástupu do čela instituce a v době kdy se řešila otázka opsaného projektu, s nímž se Šorfová do čela instituce hlásila (zde), podržela a podporovala. Svědčí o tom mimo jiné dokument, který na toto téma natočil Artyčok.tv (zde). "Mě tak naštvalo, jak s ní zacházeli (Jiří Fajt a Jan Třeštík s Janou Šorfovou, pozn. red.), tak jsem říkala "Jano, my to těm hochům nedáme, ať se staví na hlavu, ať píšou články, nepůjdeš odtud, ty tu zůstaneš a já tě podpořím," uvádí Smolik v dokumentu. O vztazích mezi Janou Šorfovou a Noemi Smolik polemizují také autoři výše zmíněného dopisu adresovaného vedení Středočeského kraje: "Jako jediného uměleckého garanta přijala do pracovního poměru paní Noemi Smolík, kunsthistoričku žijící v německém Bonnu, za velmi nadstandartních pracovních a platebních podmínek. S touto spolupracovnicí se ale paní Šorfová po roce rozloučila a to za velmi nejasných okolností."

Koncem listopadu minulého roku se také spekulovalo o tom, že by GASK mohla vést politička ČSSD Zuzana Moravčíková (zde). Podle současného vývoje událostí to však vypadá, že v čele instituce nadále zůstane Jana Šorfová.

Silvie Šeborová | Vystudovala dějiny umění na Filozofické fakultě MU v Brně. V letech 2005-2010 a 2016–2022 působila v Moravské galerii v Brně (v lektorském oddeělení a posléze jako náměstkyně pro vnější komunikaci). V roce 2008 založila Artalk.cz, který vedla do roku 2015. Působí jako kritička a kurátorka umění.