Dům umění má nového ředitele. Respektive ředitelku

Dům umění města Brna povede od 1. března 2013 Terezie Petišková. Současný ředitel Rostislav Koryčánek byl radou města dne 19. 12. 2012 s platností 31. prosince 2012 odvolán, v lednu a únoru následujícího roku bude vedením Domu umění dočasně pověřená Jitka Pernesová, stávající vedoucí výstavního oddělení a zástupkyně ředitele.

 

Terezie Petišková zvítězila ve výběrovém řízení, do nějž se přihlásil i současný ředitel Domu umění Rostislav Koryčánek. (složení výběrové komise zde). Kandidáti souhlasili se zveřejněním svých projektů (zde). Oba v nich řeší výstavní program Domu umění, navrácení plnohodnotného programu do Domu pánů z Kunštátu, Brněnský architektonický manuál i přehlídku Sochy v ulicích.

Koryčánkův návrh je v jednotlivých bodech konkrétnější a ambicióznější. Kromě uspořádaní výstavy vídeňského akcionisty Güntera Brusse či sochařky Magdaleny Jetelové počítal s tím, že by se Brno mohlo v roce 2018 stát hostitelským městem pro přehlídku Manifesta, jeho snahou bylo také zachovat střídání Brna a Prahy při organizování výstav finalistů Ceny Jindřicha Chalupeckého, rozšíření přehlídky Sochy v ulicích do dalších měst a zorganizovaní této přehlídky se zahraničním kurátorem.

Koryčánkovým cílem bylo také pokračovat v projektu Brněnského architektonického manuálu, který před lety inicioval. To ostatně navrhuje i Terezie Petišková, jejíž plány se - kromě zavedení "laboratoře umění" pro studenty a absolventy uměleckých vysokých škol - pohybují více v obecné rovině: "Dramaturgie plánu má kombinovat monografické a tematické výstavy: jednak autorské prezentace osobností, které bezprostředně komunikují s místním kulturním milieu, jednak umělců důležitých pro aktuální vývoj české výtvarné obce vůbec. Své místo ve výstavním plánu mají i zajímavé projevy z mezinárodního dění oboru, vybrané tak, aby doplňovaly místní stav profese nebo na něj reagovaly."

Zpráva ČTK o výsledku výběrového řízení zde.

 

 

 

Silvie Šeborová | Vystudovala dějiny umění na Filozofické fakultě MU v Brně. V letech 2005-2010 a 2016–2022 působila v Moravské galerii v Brně (v lektorském oddeělení a posléze jako náměstkyně pro vnější komunikaci). V roce 2008 založila Artalk.cz, který vedla do roku 2015. Působí jako kritička a kurátorka umění.