Top5týdne 25. 11. 2012

27. 11. 2012Artalk Infoservis

Přehled nejzajímavějších zpráv za poslední dva týdny: UPM získalo nová díla do svých sbírek, MG hledá nového ředitele, AVU má nové pracoviště obsazené starými lidmi, Brno nového vítěze na sochu Jošta Lucemburského a Mileně Bartlové vyšla nová kniha.

1 / Muchův Otčenáš pro UPM

Uměleckoprůmyslové museum v Praze dostalo darem předlohy ilustrací pro Muchovo bibliofilské vydání Otčenáše, které poprvé vyšlo roku 1899 v Paříži (zde). Museu je darovala čecho-švýcarská sběratelska Věra Neumann. Celý soubor tvoří 70 kresb a skic a 120 grafických nátisků. Česká veřejnost se sním mohla seznámit poprvé před deseti lety na výstavě v Obecním domě (zpráva ČTK).

 

 

2 / Koudelka své fotografie dlouhodobě zápůjčí

Radiožurnál informoval o posunu v jedních mezi Josefem Koudelkou a českým státem ohledně zamýšleného daru kolekce jeho fotografií (zde). Koudalka by měl s UPM do konce roku podepsat smlouvu o dlouhodobé zápůjčce. Toto řešení bylo zvoleno mimo jiné s ohledem na kauzu Diag human. Koudelkovi jde o to, aby fotografie mohly být zapůjčované do zaraničí, což by stát jako vlastník nemohl garantovat.

 

 

3 / Vyhlášen konkurz na ředitele MG

Víc jak 10 týdnů po oznámení odchodu Marka Pokorného z čela Moravské galerie v Brně vypsalo ministerstvo kultury na tento post výběrové řízení. Podle informací artalku k této prodlevě došlo, neboť ministerstvo zvažovalo obsadit uvolněné místo bez konkurzu člověkem z galerie, kterého by si vybral sám Pokorný. Přihlášeky je možné podávat do konce roku. Jména členů výběrové komise zatím nejsou známa (zde).

 

 

4 / Ztohoven zveřejnili mobily politiků

Skupina Ztohoven na výstavě v pražském DOXu zveřenila soukromá telefonní čísla politiků, od prezidenta po řadové poslance (zde). Média následně zaplavila vlna kritických komentářů a celou věc začala prošetřovat policie. Zbyněk Petráček akci například přirovna k Hilsneriádě (LN), ojediněle smířlivý komentář napsal Jan Macháček (HN).

 

 

 

5 / Akademický senát proti rektorovi AVU

Na pražské AVU probíhá spor mezi rektorem a členy akademického senátů kvůli nově vytvořenému Centru teorie médií, kulturních technik a filosofie umění (zde). To retor zřídil jako trafiku pro Jiřího Bystřického bez toho, aby záměr probral s akademickým senátem, jemuž takováto rozhodnutí náleží (zde). Předseda senátu Tomáš Vaněk v otevřeném dopise současně kritizuje i špatné hospodaření školy (zde).

 

 

6 / Bývalá hejtmanka ředitelkou GASKu?

Středočeská ČSSD hledá uplatnění pro někdejší zástupkyni Davida Ratha Zuzanu Moravčíkovou. Jednou z možností má být, že by se stala novou ředitelkou GASKu. Moravčíková se k této variantě vyjadřuje dosti rezervovaně, jednoznačně ji však zatím neodmítla (zde).

 

 

 

7 / Soutěž na Jošta vyhrál Róna

Opakovanou soutěž na jezdecký pomník markraběte Jošta v Brně vyhrál návrh Jaroslava Róny (zde). Poprvé město soutěž se stejným zadání uspořádalo na jaře 2009. Návrh Maria Kotrby, který vybrala odborná porota, se však radním nelíbil, a tak realizaci sochy “odložili”. Přehled mediálních ohlasů (zde), fotogalerie ostatních přihlášených návrhů (zde).

 

 

 

8 / Dúbravský slovenským malířem roku

Slovenskou Cenu maľba, organizovanou VÚB Bankou a určenou pro malíře do 35 let, získal student bratislavské VŠVU Andrej Dúbravský (zde). Jde o otevřenou soutěž, do které své obrazy letos přihlásilo 90 umělců. O vítězi rozhodla mezinárodní porota v čele s galeristou Jiřím Švestkou, který Dúbravského zastupuje. Rozhovor s umělcem (zde).

 

 

 

9 / Poslední výstava Deutsche Guggenheim

Berlínská pobočka Guggenheimova muzea ukončí v únoru příštího roku svou činnost, neboť partnerství s muzeem po 15 letech ukončila Deutsche Bank, které patří palác na třídě Unter den Linden, ve kterém muzeum sídlí (zde), Aktuální výstava Vize modernity (zde), která potrvá do 17. února, je tak poslední pod značkou Guggenheim. Banka nicméně slibuje palác dál využívát pro výstavy současného umění.

 

 

10 / Marginálie vyšly knižně

Nakladatelství VŠUP vydalo pod názvem Obrazy & události komentáře Mileny Bartlové publikované v úplynulých dvou letech v rubrice In_margine. Knihu si je možné zakoupit v galerii VŠUP nebo objednat prostřednictvím knihkupectví Kosmas (zde).