Kokolia má cenu

Cenu od Dalibora Chatrného si 25. 10. 2012 převzal Vladimír Kokolia, malíř, grafik a vedoucí ateliéru Grafika II. na AVU. Cena, jejíž název se každoročně střídá - podle jména posledního laureáta - je předávána jako gesto mladší generace tvůrců a teoretiků vůči generaci starší.

Porota ve složení Vojtěch Fröhlich, Tereza Jindrová a Helena Krásová volila mezi čtyřmi finalisty, kterými se pro letošní rok kromě Kokolii stali Krištof Kintera, Jan Merta a Martin Zet. V anketě je nominovali umělci a teoretici mladší 35-ti let, čímž Cena od Dalibora Chatrného tvoří určitý protiklad Ceny Jindřicha Chalupeckého, která je určena umělcům pod touto věkovou hranicí, a kterou Vladimír Kokolia získal jakožto její historicky první laureát v roce 1990. O snaze o propojení obou aktivit svědčí i fakt, že Cena od Dalibora Chatrného byla udílena ve stejný den, kdy v Domě pánů z Kunštátu začala výstava děl letošních finalistů CJCH.

Součástí ankety, ve které umělci a teoretici mladší 35-ti let nominují finalisty, je i volba nejhodnotnější samostatné výstavy, skupinové výstavy a uměleckého díla, které byly realizovány respektive vytvořeny v uplynulém roce. Za nejlepší samostatnou výstavu byly prohlášeny Výsledky analýzy, které realizoval Krištof Kintera v GHMP, nejlepší skupinovou výstavou se stal projekt Dech, který připravili Rafani v Domě umění města Brna a cenu za umělecké dílo získala Pavla Sceranková.

Slavnostního předávání cen v brněnském HaDivadle se bohužel nemohl zúčastnit loňský laureát Dalibor Chartný, který letos v červenci ve věku 86-ti let zemřel. Zastupoval jej předloňský vítěz Václav Stratil. Oficiální stránky aktivity Umělec má cenu, která stojí za organizací akce zde.

______________________________________________________________

foto: Barbora Antonová

 

Silvie Šeborová | Vystudovala dějiny umění na Filozofické fakultě MU v Brně. V letech 2005-2010 a 2016–2022 působila v Moravské galerii v Brně (v lektorském oddeělení a posléze jako náměstkyně pro vnější komunikaci). V roce 2008 založila Artalk.cz, který vedla do roku 2015. Působí jako kritička a kurátorka umění.