Top5týdne 14. 10. 2012

15. 10. 2012Artalk Infoservis

Zemřel Břetislav Pojar, do konkurzu na ředitele Veletržáku se skoro nikdo nepřihlásil, na Václaváku se smí bourat, Ateliér vyhrožuje Destrukcí a v Londýně se konal veletrh Frieze.

1 / Do NG nikdo nechce, NG chce Rudolfinum

Do konkurzu na místo ředitele Sbírky moderního a současného umění, které je už rok neobsazené, se přihlásili dva kandidáti, na pozici hlavního kurátora výstav současného umění jen jeden (tz, ČTK). Ve stejný den se v médiích objevila zpráva, že Vladimír Rösel lobuje na Ministerstvu kultury za přičlenění Galerie Rudolfinum pod NG (zde). Ministerstvo na to reagovalo prohlášením, že o „dalším postupu v NG“ se rozhodne na základě doporučení komise pro otázky galerií zřizovaných ministerstvem, která se sejde v pondělí 15. října (zde).

2 / Zemřel Břetislav Pojar

V pátek, pár dní po svým 89. narozeninách, nečekaně zemřel scénárista a režisér animovaných filmů Břetislav Pojar (zde). Znám je hlavně díky večerníčkům o medvědech Potkali se u Kolína (zde). Pět let starý profilový rozhovor s Pojerem je k přečtení (zde).

 

 

 

3 / Na Václaváku se může bourat

Ministerstvo kultury se rozhodlo neprohlásit dům na rohu Opletalovy ulice a Václavského náměstí za kulturní památku (plné stanovisko v pdf). Ve svém stanovisku sice konstatuje, že jde o stavbu, která se podílí na celkovém charakteru pražské památkové rezervace, a že povolení k demolici vydané pražským magistrátem bylo věcně i právně chybné, nepovažuje však za vhodné tuto situaci řešit nadhodnocením významu domu. Investor může začít bourat prakticky okamžitě (zde).

4 / Časopis Ateliér prosí a vyhrožuje

Časopis Ateliér ohlásil, že pokud mu ministerstvo kultury radikálně nenavýší dotaci, kterou mu na jaře přiznala grantová komise, bude ve čtvrtek vydané číslo nejspíš posledním (zde). Na podporu požadavků časopisu, který vydává občanské sdružení Společnost časopisu Ateliér, se v pátek 19. října před ministerstvem uskuteční happening se sugestivním názvem Destrukce. Stanovisko ministerstva (zde).

 

 

5 / V Londýně se konal veletrh Frieze

Od středy do neděle se v londýnském Regent's parku konal desátý ročník galerijního veletrhu Frieze, kterého se letos účastnilo 175 galeií z 35 zemí (zde). Letos poprvé byl rozšířen o sekci zaměřenou na klasickou modernu a staré mistry. V sekci mladých galerií se pak představila pražská galerie SVIT. V minulosti ve stejné sekci dvakrát vystavovala i galerie Hunt Kastner Artworks (zde).