TZ: Ukončení výstavy Europa Jagellonica / Umění a kultura ve střední Evropě za vlády Jagellonců (1386-1572)

Europa Jagellonica: Umění a kultura ve střední Evropě za vlády Jagellonců (1386-1572) / GASK / Kutná Hora / 20. 5. - 30. 9. 2012

Poslední neděli v září se veřejnost rozloučila s ojedinělým mezinárodním výstavním projektem - Europa Jagellonica / Umění a kultura ve střední Evropě za vlády Jagellonců / 1386-1572 v GASK v Kutné Hoře.

Kutná Hora 30. září 2012 - Galerie Středočeského kraje GASK od 20. května do 30. září 2012 hostila jeden z nejvýznamnějších výstavních projektů posledního desetiletí - českou část mezinárodního výstavního projektu Europa Jagellonica / Umění a kultura ve střední Evropě za vlády Jagellonců / 1386-1572. Přes čtyři měsíce se stala Kutná Hora hlavním městem pozdní gotiky. Na ploše téměř 2 000 m2 se odehrál příběh historie jedné z nejzajímavějších dynastií v Evropě pozdního středověku – rodu Jagellonců. Autorský tým pod vedením Jiřího Fajta zde představil na 353 unikátních děl ze 13 zemí Evropy v jedinečném výstavním konceptu. Poslední prodloužený víkend v září, který byl poslední možností navštívit výstavu, zažila expozice nebývalý zájem návštěvníků, na Jagellonce se přišlo podívat 4 789 lidí. Výstavu od jejího zahájení vidělo přibližně 58 ooo spokojených návštěvníků.

Instalace výstavy

Autor výstavního projektu Jiří Fajt zvolil pro své záměry Kutnou Horu programově. Jde o autentické prostředí, kde byl první český král z rodu Jagellonců Vladislav II. roku 1471 zvolen zemskými stavy. Po Praze nejvýznamnější město Českého království se již na sklonku 13. století díky bohatým zásobám stříbra proměnilo na královskou pokladnici, z níž byly kromě jiného financovány i velkolepé stavební podniky Karla IV. Jagellonská éra se významně zapsala do tváře dnešní Kutné Hory, jejíž historické památky in situ se staly integrální součástí výstavního projektu.

Velkorysý prostor galerie GASK umožnil rozdělit instalaci výstavy na dvě tematické části. Před očima návštěvníků se odvíjí příběh rodu Jagellonců, který na nebi pozdně středověké Evropy zazářil, jako kometa. Příběh se odehrává na pozadí unikátních uměleckých děl mezi nimiž nechybí originální díla největších jmen své doby, která byla zapůjčena vůbec poprvé k výstavním účelům. Díla Albrechta Dürera, Lucase Cranacha st., Hanse Elfeldara, Hanse Krella, Bernharda Striegera a mnoha dalších. Návštěvník se seznámil i s luxusními předměty každodenní potřeby, které přibližují život pozdního středověku. Milovníci iluminovaných rukopisů mohli vidět originály předního krakovského dvorního malíře Stanislava Samostrzelnika, pražských iluminátorů Valentina, Matouše a dalších, listiny královských i městských kanceláří, vzácné inkunábule a knižní tisky.

Český návštěvník se dozvěděl více o historických postavách, které nebyly českými panovníky a jejichž jména, s nimiž se dosud setkával pouze v učebnicích dějepisu, byla ve stínu Vladislava II. a Ludvíka Jagellonského.

Autorem výstavy byl Jiří Fajt, architektonické řešení výstavy měl na starosti Jiří Javůrek z architektonické kanceláře SGL Projekt. Autorem vizuálu, loga výstavy a řešení výstavní grafiky je Pavel Lev z Najbrt Studia.

Doprovodný program výstavy

Záměrem tvůrčího týmu výstavy nebylo připravit jen samotnou výstavu v prostorách bývalé Jezuitské koleje, ale i doprovodný program v Kutné Hoře. Po prohlídce výstavy se návštěvníci mohli vydat i na dalších 12 míst v Kutné Hoře, kde byly pro ně připraveny další tematické výstavy. Například v chrámu sv. Barbory na jejíchž emporách byla umístěna expozice o historii stavby této katedrály. K výstavě se také připojila řada hradů a zámků a dalších kulturních institucí, kde se konaly například průvodcovské okruhy s jagellonskou tématikou.

Rozsahem ojedinělý vzdělávací program připravilo Lektorské centrum GASK pro své nejmenší návštěvníky, žáky a studenty. V průběhu května, června a září měly školy všech typů možnost zarezervovat si pro své žáky a studenty termín prohlídek s odborným komentářem lektorů. Vedle toho bylo připraveno na 64 různých edukativních programů s tématikou doby Jagellonců. Programy využilo 1100 dětí, žáků a studentů. Programy byly určeny pro žáky a studenty všech typů škol.

Bonusy pro návštěvníky

Vstupenky

Návštěvníci si mohli koupit vstupenky na výstavu v předprodejní síti Ticketstream nebo v Informačním centru Středočeského kraje - GATE v Husově ulici v Praze 1, kde byla umístěna „ochutnávka“ v podobě komorní expozice uvádějící téma hlavní výstavy v Kutné Hoře. Také si návštěvníci mohli koupit společnou vstupenku, která umožnila vstup jak na výstavu, tak do všech dvanácti objektů v Kutné Hoře.

Doprava na výstavu

Pro návštěvníky, kteří se rozhodli pro jiný způsob dopravy než individuální, připravil Kraj možnost zlevněného jízdného na vlak. Díky spolupráci Středočeského kraje s Českými drahami mohli lidé přijíždějící na výstavu Europa Jagellonica od 1. července do 30. září 2012 zakoupit zpáteční jízdenku do Kutné Hory s 25% slevou. Na pokladně GASK jim byla poskytnuta další, 10% sleva na vstupné do galerie na výstavu Europa Jagellonica.

Iluminace na výstavě Europa Jagellonica

Od 30. června do 13. srpna se stala součástí výstavy i Kutnohorská iluminace, která byla vydražena 8. prosince 2009 v aukční síni firmy Sotheby´s v Londýně za 510.000 liber. Jde o zcela unikátní památku české knižní malby. Tato iluminace je svým významem souměřitelná s fragmentem Dalimilovy kroniky. Rozměrná gotická malba na pergamenu /v. 643 mm, š. 442 mm/ detailním a takřka reportážním způsobem zobrazuje dobývání, prodej a zpracování stříbrné rudy v Kutné Hoře na konci 15. století. Ve sbírkách Galerie Středočeského kraje GASK představuje zcela mimořádnou kulturní památku celoevropského významu a patří mezi nejzajímavější a nejvýznamnější díla s profánní tématikou na sever od Alp. Zachycuje kutnohorské reálie a je zcela ojedinělým pramenem k dějinám hornictví a mincovnictví.

Průvodce výstavou v mobilu

Českou verzi audio průvodce namluvil autor výstavy Jiří Fajt. Tato digitální brožura obsahuje doplňující audio, video a textové informace o exponátech. Funguje prostřednictvím zdarma poskytnutého Wi--‐Fi připojení a není zapotřebí instalovat dodatečnou aplikaci do telefonu, postačí běžný internetový prohlížeč. Průvodce funguje na veškerých modelech chytrých mobilních telefonů umožňujících připojení na Internet. Audio průvodce si lze poslechnou i po skončení výstavy na adrese m.gask.cz. Pro všechny návštěvníky byl připraven i tištěný průvodce výstavou, jak v českém, tak i anglickém jazyce. Po skončení výstavy si ho budete moci zakoupit v knihkupectví, nebo objednat na e-mailové adrese: zvardonova@gask.cz

Filmy o Jagelloncích

Při příležitosti výstavy Europa Jagellonica v Kutné Hoře vznikly ve spolupráci s Českou televizí dva dokumenty: „Jagellonci v Čechách“ a „Královské dvory a rezidence Jagellonské Evropy“.

Čísla o výstavě:

EUROPA JAGELLONICA

DOBA TRVÁNÍ VÝSTAVY – 20. KVĚTEN – 30. ZÁŘÍ 2012

MÍSTO – GALERIE STŘEDOČESKÉHO KRAJE – GASK, KUTNÁ HORA

NÁVŠTĚVNOST - 58000*

PLOCHA VÝSTAVY – 2 000 m2

POČET EXPONÁTŮ – 353 KS

ZÁPŮJČKY – 13 ZEMÍ EVROPY

POJISTNÁ HODNOTA VYSTAVOVANÝCH DĚL - 4,5 MLD. KORUN

POJIŠTĚNÍ VÝSTAVY - 4,5 MIL. KORUN

AUDIO PRŮVODCE - NÁVŠTĚVNÍCI, KTEŘÍ SI STRÁNKU STÁHLI DO SVÉHO MOBILU 3 543, DOBA POSLECHU AUDIO PRŮVODCE (CELKEM) 186 HODIN

* SROVNATELNÁ VÝSTAVA – KAREL ŠKRÉTA - NÁRODNÍ GALERIE PRAHA 11/2010 – 4/2011, 71 000 návštěvníků /VÝSTAVA TRVALA O 1 MĚSÍC DÉLE/

Jagellonci pokračují v polské Varšavě

Ti, kdo si nestihli výstavu prohlédnou v Kutné Hoře, mají další možnost. 29. října se otvírá zastavení tohoto mezinárodního projektu v polské Varšavě, kde bude ústředním motivem výstavy jagellonská dynastie jako taková. Poslední představení zažijí Jagellonci příští rok v březnu v Postupimi a zaměří se na sňatkovou politiku tohoto rodu.