TZ: Osobní krajina

Osobní krajina / Ladislav Mašek, Marek Štim a Adéla Walhauserová / Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem: Move Gallery / Roudnice nad labem / 9. - 28. 10. 2012

Osobní krajina

Vystavující: Ladislav Mašek

Fotografie: Marek Štim, Adéla Walhauserová

Zahájení výstavy: pondělí 8.10. v 18.00

Místo výstavy: prostranství před Galerií moderního umění v Roudnici nad Labem

Trvání výstavy: 9. 28. 10. 2012

Otevřeno: denně mimo pondělí 10 12, 13 17 hodin.

Kurátoři: Martina Calajová, Michal Kukačka, Dana Zikmundová

„...doma s tatínkem jsme to natírali a tak jsme pokračovali a pokračovali, až jsme dokráčeli sem,“vzpomíná Ladislav Mašek na kořeny svého koníčku u příležitosti realizace druhé výstavy z cyklu Sever, která se v Move Gallery tentokrát přemístila do Roudnice nad Labem.

Move Gallery je experimentální výstavní prostor (pohyblivý kontejner) pro prezentaci současného vizuálního umění, založený studenty ateliéru Grafický design I. ústecké Fakulty umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně (FUD UJEP) Martinou Calajovou a Michalem Kukačkou. Jsou to vášeň, radost, vynalézavost, hravost, ale i pečlivost a vytrvalost, které propojují tuto mladou galerii a aktuální výstavu Osobní krajina. Fotografie, zahradní skulptury a další doplňující materiály dokumentují vlastnoručně postavený svět v jedné malé klíšské zahrádce i jeho tvůrce Ladislava Maška. Díky Move Gallery se část tohoto soukromého světa přemístila z Ústí nad Labem do přibližně padesát kilometrů vzdáleného města přímo před Galerií moderního umění, aby se na tři týdny otevřela širokému publiku.

Výstava se nezabývá nanologií, ale spíše osobním přístupem autora k dílu a zároveň vnímáním všech kolemjdoucích (kolem originální zahrady v Ústí nad Labem i interpretované v Roudnici nad Labem). Osobní krajina je konfrontací soukromého prostoru ve veřejném.

Autory fotografií jsou studenti ateliéru Reklamní fotografie FUD UJEP v Ústí nad Labem Marek Štim a Adéla Walhauserová.