3. 10. 2012 / Workshop Fashion Road: Dialogue Across Borders

Workshop Fashion Road: Dialogue Across Borders / Šporkovský palác / Praha / 3. 10. 2012 ve 14h

Fashion Road: Dialogue Across Borders

Středa 3. 10. 2012 ve 14 hodin

Šporkovský palác

Hosté: Pavel Ivančic, Kristine Avetisyan

Moderuje: Liběna Rochová

Projekt Fashion Road je zaměřený na současnou módní tvorbu ve vztahu k tradicím a identitě participujících zemí prostřednictvím kulturních institutů: Arménie, Česká republiky, Dánska, Německa, Rumunska, Velké Británie. Českou republiku zde reprezentuje známý módní návrhář Pavel Ivančic, expertní poradce za Českou republiku je Liběna Rochová. Tematický workshop moderovaný Liběnou Rochovou reflektuje vztah folkóru v tvorbě současných umělců zaměřených na design.

Vztah k folklóru se profesním životem Liběny Rochové prolíná celý život. “Ctím tradici, každý by si ji měl v sobě „chovat“, kořeny jsou velmi důležité pro vývoj osobnosti, suverenitu a hrdost…”, říká Liběna Rochová.

Před několika lety navrhovala kolekce pro ústředí lidové umělecké výroby. Čerpala inspiraci ze starých technik a užívala je, spolupracovala s řemeslníky z různých oborů. Jejich tvorbu přenášela do současného oděvu. Tato zkušenost ji inspiruje stále. “Poslední kolekce MEMORY bylo spojení části starých moravských lidových krojů se současným oděvem….”, dodává Rochová. I toto je jeden z důvodů proč Liběna Rochová přijala roli experta v projektu Fashion Road. Čerpání z tradic, propojování kultur, hledání vztahů a souvislostí. Hlavní inspirací pro vznik této tematické kolekce byly pro Pavla Ivančice extrémní kontrasty v této zemi. Poklid i vzruch, dramatická kombinace bohatství a chudoby. Kolekce tak svým zvláštním způsobem reflektuje moravský folklór a arménskou tradici…

Workshop je určen zájemcům o oblast módy a designu. Vstup volný.

Superstudio Šporkovský palác, Hybernská 5, Praha 1