4. 10. 2012 / Máme otevřeno: večer v galeriích na Praze 7

Máme otevřeno: večer v galeriích na Praze 7 / Praha / 4. 10. 2012

M Á M E O T E V Ř E N O / v e č e r  v  g a l e r i í c h  n a  P r a z e  7

4.října 2012 od 18 do 22 hodin proběhne v pražských Holešovicích třetí edice akce MÁME OTEVŘENO / večer galerií na Praze 7. Organizátory akce, jež se koná dvakrát ročně /vždy na začátku podzimní a jarní výstavní sezóny/, jsou Galerie Laboratorio a galerie m.odla.

Minulé Máme otevřeno /duben 2012/ se setkalo s mimořádným diváckým i mediálním ohlasem. Site specific výstavu Kolaboratorio Vol. II, která proběhla v unikátních¨prostorách funkcionalistických lázní Elektrických podniků, navštívilo v průběhu akce na tisíc lidí.

Letošní podzim se akce zúčastní osmnáct holešovických galerií. Vedle institucí /DOX, NG Veletržní palác/ a soukromých i neziskových galerií budou mít otevřeno i alternativní výstavní prostory /Holešovické nádraží, Artwall na Nábřeží kapitána Jaroše, stožár na terase soukromého bytu, domek v loděnici/.Partnerem akce, vedle již tradiční ArtMap.cz, se stal festival Fotograf, který paralelně probíhá po celém městě. 4.října 2012 galerie mimořádně prodlouží otvírací dobu do 22 h a nabídnou speciální program. Jeho součástí budou vernisáže, komentované prohlídky, setkání s kurátory, umělci a galeristy,atd. Součástí večera bude slavnostní křest kulturních novin Rajón/umění ve vaší čtvrti, které společně vydávají galerie Laboratorio, m.odla a Berlínskej model.

Vstup do všech galerií bude opět zdarma.

Základnu pro výpravu po holešovických galeriích poskytne funkcionalistická budova bývalých Elektrických podniků na Bubenské 1, která proslula koncentrací umělců a galerií. Relaxační zónu před Bubenskou 1 společně vytvoří z Vršovic detašované Café v Lese a vinný bar Veltlin in Karlin, kteří se tak na jeden večer stanou čestnými rezidenty Holešovic. Veltlin pro Máme otevřeno vytvoří speciální cuveé Holešovický elektrický úhoř. Občerstvovací stanice budou v režii Zelených trhů. Můžete se těšit například na dýňovou polévku, mrkvové a dýňové cupcakes, sendviče, quiche, teplé mošty a další. To vše v biokvalitě. Již podruhé se akce zúčastní Bajkazyl, který bude před El. Podniky za symbolickou cenu pronajímat jízdní kola.

Galerie Laboratorio se bude prezentovat výstavou Tomáše Svobody: První osoba jednotného čísla /tisková zpráva v příloze/. Laboratorio opět překročí práh své galerie. Tentokrát divákům mimořádně zpřístupní střechu býv. Elektrických podniků, kde bude Svobodova výstava kulminovat speciální site specific instalací.

Pár kroků od Bubenské se v funkcionalistickém holešovickém činžáku nachází galerie m.odla /Antonínská 6/. Galeristka Daniela Deutelbaum se rozhodla využít vitrínu ve vstupní chodbě k prezentaci současného umění a zároveň k budování dobrých sousedských vztahů. Tentokrát představí předminulou finalistku ceny Jindřicha  Chalupeckého Alici Nikitinovou s projektem Podezřelá individua.

Za rohem, na ulici Pplk. Sochora 9, se nachází další výstavní prostor Berlínskej modelu s netradičním konceptem art and cooking: v rámci vernisáže Carlos Motta: Ideological Graffitti se za plotnu postaví mezinárodní uskupení galería parasito.

Laboratorio, m.odla a Berlínskej model tvoří spřátelený holešovický trojúhelník, jenž se snaží nejen dostat současné umění k lidem, ale zároveň oživit a zpříjemnit prostor, ve kterém se umělecká komunita setkává s místními starousedlíky. Nově se k naší iniciativě připojuje vlajková galerie Stožár, na terase bytu Veletržní 17, jejíž detašovaná vernisáž se bude konat na prostranství před Parkhotelem, kde bude návštěvníkům k dispozici vedle odborného výkladu i dalekohled a občerstvení.

Speciální program připravily i další galerie:

DOX centrum současného umění připravil komentovanou prohlídku výstavy StartPoint: Prize for Emerging Artists s kurátorem Pavlem Vančátem. Na dvoře Doxu bude plápolat vatra a k tanci budou hrát Djs. V blízkosti Doxu, na dvoře Osadní 35 se koncentrují další holešovické galerie: Prinz Prager, Dynamo design, Křehký a nově též společný projekt umělecké školy Scholastika a Long Tale Café. Návštěvníci se mohou těšit na umělkyni Veroniku Drahotovou, studentku ateliéru fotografie Marthu Sobotkovou a výstavy, které se konají v rámci simultánně probíhajícího Designbloku. NG Veletržní palác mimo jiné připravil komentovanou prohlídku výstavy Theodora Pištěka Ecce Homo. Divus Prager Kabarett připravil Useless Night s autorským čtením, hodinou jógy a performancí.

Partnerem akce je ArtMap.cz, kde naleznete aktualizované informace o programu všech galerií.

otevřeno mají:

1. m.odla Antonínská 6 www.photo5.cz/m.odla

2. Galerie Laboratorio Bubenská 1 (budova ORCO – 2.patro) www.galerielaboratorio.com

3. Divus - Prager Kabarett Jižní křídlo Bubenská 1 (budova ORCO přízemí) www.pragerkabarett.cz www.divus.cz

4. hunt kastner artworks Kamenická 22 www.huntkastner.com

5. Galerie Petr Novotný Heřmanova 35 www.galeriepn.cz

6. DOX Centrum současného umění Poupětova 1 www.dox.cz

7. Prinz Prager Gallery Osadní 35 www.prinzprager.com

8. Dynamo design Osadní 35 www.dynamodesign.cz

9. The30gallery V přístavu gps: 50.108734,14.454783 (bus do stanice V Přístavu - zastávka na znamení) www.the30gallery.cz

10. NG Veletržní palác Dukelských hrdinů 47 www.ngprague.cz

11. Berlínskej model Pplk. Sochora 9 www.berlinskejmodel.cz

12. Křehký Osadní 35 www.krehky.cz

13. Scholastika + Long Tale Café Osadní 35 www.scholastika.cz www.longtalecafe.cz

14. Galerie Stožár Veletržní 17

15. The Chemistry Gallery Bubenská 1 www.thechemistry.cz

16. Knihovna Archivu výtvarného umění (DOX) Poupětova 1 www.artarchiv.cz

17. Artwall Nábř. Kapitána Jaroše a Edvarda Beneše www.artwallgallery.cz

18. Projektplus nádraží Holešovice www.projektplus.name