TZ: Galerie Myšina

Galerie Myšina / podchod pod hlavním nádražím / Brno / od 25. 9. 2012

Studenti FaVU VUT promění „Myší díru“ v Galerii Myšinu

Podchod pod brněnským hlavním nádražím se změní v galerii. Ta – pod názvem Myšina – bude v této lokalitě vznikat doslova v přímém přenosu před zraky kolemjdoucích.

Studenti Fakulty výtvarných umění VUT v Brně spolu se svými kolegy z partnerské umělecké vysoké školy Escola Massana z Barcelony budou od úterý 25. do čtvrtku 27. září 2012 za plného provozu nejfrekventovanějšího podchodu v Brně tvořit na rozměrných panelech velkoformátová díla. Další obrazy vzniknou o 2 – 3 měsíce později na stejných plochách. Autory budou tentokrát umělci vybraní odbornou porotou. Unikátní projekt, jehož záměrem je zvelebit prostor ve středu města Brna, kterým denně procházejí desetitisíce lidí ve středu města Brna, vznikl na VUT v Brně.

„Naším záměrem je upozornit na problematickou část veřejného prostoru města Brna, nazývanou Myší díra, jež se nachází pod objektem hlavního nádraží. Podchod patří mezi hlavní komunikační tepny v Brně a propojuje historické jádro města s jeho jižní částí. V současnosti se zde nachází převážně tržnice s levným zbožím. Celkový ráz podchodu, stejně jako přilehlé prostranství, kam podchod na jižní straně ústí, je vzhledem k současnému obsahu značně neutěšený,“ uvedl rektor VUT v Brně Karel Rais.

VUT v Brně za podpory Statutárního města Brna a Městské části Brno-střed chce tento prostor zkulturnit prostřednictvím atraktivních forem umění. Tým VUT v Brně navrhl vytvořit galerii realizovanou formou velkoplošných panelů instalovaných na vybraných stěnách podchodu. Obsah panelů bude obměňován ve 2 až 3měsíčním cyklu studenty uměleckých oborů a dalšími vybranými umělci.

„Věříme, že tato pilotní akce vzbudí zájem o prostor našeho města Brna, který společně sdílíme a který by nám neměl být lhostejný. Snad bude inspirací pro další takové projekty či její úspěch umožní další pokračování třeba i většího rozsahu,“ dodává rektor Karel Rais.

V rámci přípravné fáze projektu uspořádalo Vysoké učení technické v Brně pod záštitou rektora prof. Karla Raise dne 14. 5. 2012 dražbu uměleckých děl Petra Kvíčaly, vedoucího Ateliéru malířství 3 FaVU VUT v Brně. Získané prostředky z dražby - téměř 130 tis. Kč byly využity na pilotní část projektu „Galerie Myšina“, konkrétně na výtvarné potřeby (materiál, barvy atd.) pro realizaci umělecky ztvárněných panelů studenty VUT v Brně a partnerské umělecké vysoké školy v Barceloně.

27. září v 15 hodin se v podchodu pod hlavním nádražím v Brně uskuteční vernisáž těchto velkoformátových děl, která tu budou vznikat během čtyř dnů, od úterý 25. do čtvrtku 27. září.

Brno 20. 9. 2012