TZ: Martin Blaško a Tomáš Sedláček

Martin Blaško a Tomáš Sedláček / Asynchronicita / Anne Frank Memorial / Brno / 4. 9. - 1. 10. 2012

MARTIN BLAŠKO A TOMÁŠ SEDLÁČEK / ASYNCHRONICITA

4. 9. - 1. 10. 2012. Vernisáž výstavy se uskuteční v úterý 4. 9. 2012 v 18 hodin.

Martin Blaško a Tomáš Sedláček se v brněnské nezávislé galerii Anne Frank Memorial představí jako dvojice autorů, jejichž první rok na Fakultě výtvarných umění VUT v Brně proběhl ve znamení vzájemné spolupráce a bezmezného zaujetí elektronikou. Výstava však ilustruje především situaci, v níž se oba – a tentokrát každý zvlášť – nachází na konci letních prázdnin, situaci ovlivněnou aktuálními okolnostmi vyplývajícími z jejich úvah o umění i osobních životů. Martin Blaško považuje tuto výstavu za nový začátek, bod nula jeho dalšího uměleckého vývoje a svůj momentální stav mysli komunikuje, pro něj netradičně a nově, v klasickém médiu malby. Tomáš Sedláček naopak svým dílem proklamuje oddanost technice a novým médiím, která pro něj zůstávají nejpříhodnějším prostředkem umělecké tvorby.

Autoři se výstavou prezentují ve chvíli přehodnocování svých názorů na umění a reflexe své dosavadní tvůrčí činnosti. V uplynulém roce splečně konstruovali nejrůznější elektronická zařízení, pájeli, programovali, pracovali s počítačovou grafikou. Předváděli vynikající schopnost pracovat s technikou, která se stala jejich výhradním výtvarným prostředkem. Nyní se zdá, že přerod, který pro ně nastal v průběhu léta je oba staví do výrazně odlišných pozic, jež jsou vyjádřeny i v heslech, která k prezentovaným pracem přiřazují: Martinovo “Hello world”, programátorské slovní spojení informující o funkčnosti systému, naznačuje jeho bývalou (a možná někdy budoucí) orientaci na techniku jako médium umělecké praxe a je zároveň jakýmsi přitakáním světu mimo elektrické obvody. Vystavuje malbu na plátně a také svůj příběh vtělený do formulí programovacího jazyka, který staví do opozice k myšlenkové i rukodělné činnosti, jež není vázána na exaktní kód. Ke svému podílu na výstavě dodává: “První dva semestry na FaVU byly výletem do cizího světa, mimo realitu, kterou jsem doposud znal a příjmal kauzálně, pragmaticky. Vše, co jsem znal, se začalo ohýbat a měnit, když jsem byl konfrontován s přístupy konceptuálního umění, pracemi amerických umělců z období 60. let, a vůbec celou historií umění 20. století. Můj deterministický pohled na realitu se rozmazával, až zmizel s koncem druhého semestru, kdy jsem dostal konečně šanci nad tím přemýšlet o samotě.”

Tomáš zastává protikladné “Goodbye world” a prezentuje svůj prostorový autoportrét tvořený sítí LED diod, čímž se jasně přiklání právě na stranu technologií, jejichž kreativní využití ho zajímá. Sám se k výstavě vyjadřuje následovně: “Před nástupem na FaVU jsem získal na technické škole spousty zkušeností s elektronikou, na střední škole jsem si vyzkoušel celou škálu výtvarných forem. V ateliéru multimédií vidím možnost experimentovat, toužím spojovat a hledat vztahy mezi zkušenostmi, které jsem během sedmi let nastřádal.[...] Inspirují mě vlastní zkušenosti s řemeslnou prací všedního dne, vlastnosti materiálů, logika a čistota elektroniky. Těmto prefabrikátům implementuji konstrukční a estetickou funkci. Zajímá mě souvislost mezi elektronickou funkcí komponentu a její kompozicí v objektu. Modeluji autoportrét ilustrující vlastní vztah k strojům a touhu odosobnění od organického myšlení.”

Martin Blaško (*1989) a Tomáš Sedláček (*1988) studují v ateliéru Multimédia Petra Zubka (v příštím akademickém roce Tomáše Hrůzy) na Fakultě výtvarných umění VUT v Brně. Dosud se profilovali jako mediální umělci a výsledky své práce představili například na ateliérové výstavě ION v Galerii Věž ve Frýdku Místku.

/Klára Stolková/

 

Anne Frank Memorial

Orlí 22, 602 00, Brno

Otevírací doba: pondělí – pátek 9 - 22 hod., sobota 10 – 22 hod., neděle 12 – 22 hod.

http://www.graukllktv.eu/galerie/anne-frank-memmorial/

www.facebook.com/AnneFrankMemorial

Výstava probíhá za finanční podpory statutárního města Brna.