TZ: Festival Fotograf 2012

Festival Fotograf 2012 / Praha / 1. - 31. 10. 2012

Druhý ročník Festivalu Fotograf pronikne do pražských ulic; přední domácí i zahraniční autoři zaostří na veřejný prostor

V Praze, 27. srpna - Instalace uměleckých děl předních domácích tvůrců na netradičních místech i v alternativních galeriích doplněné o projekce, performance, ale také přednášky či odborná setkání, to vše s jednotícím tématem – současná fotografie reagující na veřejný prostor. Taková bude v úhrnu náplň druhého ročníku Festivalu Fotograf s názvem Mimo formát, který během měsíce října obsadí řadu frekventovaných míst na území Prahy. Podtitul letošního festivalu „Fotografie ve veřejném prostoru“ napovídá, že se zaměří na výstavní či projekční plochy na pomezí vnitřních a vnějších prostorů, jimiž nás na každém kroku obklopuje hlavní česká metropole: objekty pro sebevyjádření vybraných umělců se stanou výlohy, vitríny, poutače, dvory, zahrady, náměstí i nábřeží. Budou pracovat s veřejným prostorem města, kulturními památkami, s výlohami obchodů či nástěnkami, ale proslídí a oživí i polozapomenutá prostranství, aby přinesli nový originální pohled na místa, jež denně míjíme.

Po úspěšném loňském debutu Festivalu Fotograf s tématem 80. léta znamená jeho druhé pokračování koncepční posun. Vybraní autoři dostanou unikátní příležitost zachytit dění či objekty ve veřejném prostoru pro konkrétní galerii nebo vitrínu „na míru“. Letošní ročník, který se uskuteční od 1. do 31. října, expanduje se svým pestrým programem do více než dvaceti pražských galerií, veřejných i uměleckých prostorů a okoření jej bohatým doprovodným a kulturním programem.

Kromě jiného přehlídka připomene desáté výročí existence časopisu Fotograf a při této příležitosti uspořádá tematické diskuze s významnými zahraničními a domácími hosty. Festival organizuje platforma Fotograf v rámci partnerství s Magistrátem hlavního města Prahy, pod záštitou primátora hlavního města Prahy Bohuslava Svobody a za podpory Státního fondu kultury České republiky. Více informací je k dispozici na www.fotografestival.cz nebo na Facebooku www.facebook.com/fotografestival.

„Fotografie je u nás důležitou uměleckou disciplínou s respektovaným a silným zázemím, proto cítíme, že je potřeba, aby měli lidé možnost si ji prostřednictvím našeho festivalu připomenout a objevit její nové formy a možnosti. Po úspěšném přijetí prvního ročníku ze strany odborníků i laické veřejnosti je naší letošní snahou přinést ještě rozmanitější programovou nabídku a vyplnit mezeru v podobě akce, která v oblasti fotografie na naší scéně dosud chybí,“ vysvětluje Markéta Kinterová, umělecká ředitelka Festivalu Fotograf.

K účasti na letošním ročníku byli přizváni umělci, fotografové, performeři či konceptuální umělci pracující s fotografií svébytnými způsoby. Jedinečné myšlenky a vizualitu v kontextu veřejného prostoru budou prezentovat například Martin Zet, Alena Kotzmannová, Jiří Thýn, Filip Turek a další, ze zahraničních hostů jmenujme amerického autora Dennise Adamse, britské hnutí Enemies of Good Art zastoupené Martinou Mullaney nebo Francouzku Isabell Arthuis a další.

Přehled výstav:

Altán Klamovka

17. 10. – 21. 10.

Magdalena Veselá

Jakub Cabalka & Jakub Červenka (performance)

-

Artmap office

2. 10. – 19. 10.

Vojtěch Fröhlich

-

Artwall

1. 10. – 30. 11.

KennardPhillipps

-

Ateliér Josefa Sudka – zahrada

18. 10. – 25. 11.

Tereza Kabůrková

-

Berlínskej Model

4. 10. – 9. 10.

galería parasito: Carlos Motta

-

Botanická zahrada (Albertov), tropický skleník

12. 10. – 21. 10.

Jiří Thýn

-

etc. gallery

6. – 21. 10.

Filip Turek

-

etc. gallery

24. 10. – 11. 11.

Martina Mullaney

-

Fenester

11. 10. – 13. 11.

Petra Pětiletá

-

Fotograf Gallery – průjezd ve dvoře

1. 10. – 2. 11.

Petr Pufler

Lukáš Hájek & Zdeněk Porcal

-

Francouzský institut

3. 10. – 20. 10.

Isabelle Arthuis

-

Galerie Ferdinanda Baumanna

6. 10. – 26. 10.

Filip Turek

-

Galerie Jelení

3. 10. – 23. 10.

Jana Butzke

-

Knihovna Archivu výtvarného umění (DOX)

4. 10. – 31. 10.

Jan Kuntoš

Michal Kindernay

-

Komunikační prostor Školská 28 – nástěnka

1. 10. – 31. 10.

Jan Šalda

-

M.odla

5. 10. – 24. 10.

Alice Nikitinová

-

Nová scéna

17. 10. – 23. 10.

Dennis Adams

Andrea Kalinová

-

Pavilon

9. 10.

Martin Zet

-

Projektplus

30. 9. – 30. 10.

Ivars Gravlejs

-

ProLUKA

30. 10.

Jan Jakub Kotík, Zbyněk Baladrán

-

Stožár

5.10. – 22.10.

Tomáš Hrůza

-

The 30 Gallery

5. 10. - 31. 10.

Václav Kopecký

-

Verdikt

14. 10. – 31. 10.

Alena Kotzmannová

-

Vitríny radnice Městské části Praha 2

1. 10. – 31. 10.

Michaela Thelenová

-

4+4 dny v pohybu

26. 10. – 2. 11.

Erik Sikora

Festival Fotograf se koná v rámci partnerství s Magistrátem hlavního města Prahy, pod záštitou primátora hlavního města Prahy Bohuslava Svobody a za podpory Státního fondu kultury České republiky.

Partneři: Česká centra, Francouzský institut v Praze, Máme otevřeno, Nová scéna, ProLUKA Vršovice, Tranzitdisplay, US Embassy, 4+4 dny v pohybu

Mediální partneři: A2, Art+Antiques, Artalk, Artmap, České noviny, Český rozhlas Radio Wave, Obálka, Proti šedi