TZ: Transgender Me

Transgender Me / Centrum současného umění DOX / Praha / 15. 8. - 17. 9. 2012

 

TRANSGENDER ME

16. 8. – 17. 9. 2012

Prague Pride připravilo již druhý ročník výstavy Transgender Me, která je doprovodným programem Prague Pride 2012. Výstava reflektuje různé podoby pojmu „transgender“ v dílech téměř dvacítky autorů a autorek žijících v České a Slovenské republice. Kontext výstavě potom dotváří bohatý odborný i kulturní doprovodný program.

Téma transgenderu jako otevřené kategorie v sobě slučuje jak osoby, které prošly operativní změnou pohlaví (nebo se na tuto změnu chystají), tak i ty, které o takové změně neuvažují, ale z nějakého důvodu pociťují nesoulad se svým biologickým nebo společenským pohlavím. V takto vymezeném prostředí ztrácí tradiční bipolární dělení na dvě pohlaví význam podobně, jak tomu bylo například v indiánských kulturách, které rozlišovaly genderů hned několik.

Celá řada transgender osob má snahu své vnitřní touhy skrýt – nejen sami před sebou, ale především před celým světem. Takové skrývání však není dlouhodobě možné. Chování většinové společnosti k transgender osobám je však poznamenáno předsudky a edukace tohoto tématu je stále na nízké úrovni.

Výstava, představující práce umělců žijících a tvořících na území České a Slovenské republiky, proto odkrývá jednotlivé aspekty kategorie transgenderu, snaží se naznačit její šíři a současně poodhalit kontext, ve kterém tyto osoby žijí, a pocity, které zažívají. Nejširším tématem, které celou výstavou rezonuje, je sebereflexe a vyrovnávání se s vlastní odlišností (Jožo Rabara, Lukáš Houdek, Alena Foustková, Jana Polášková). S motivem sebevraždy ve věku, kdy svou identitu hledáme, se setkáváme ve dvojici obrazů Jana Gemrota, téma sociálních aspektů a rodiny ve svých analytických snímcích rozehrává Jana Štěpánová. Na výstavě jsou ale také zastoupena další témata jako vztah genderového programování a těla (Michelle Siml) nebo téma glamour, vizuality a formy (Petr Motyčka, Nikola Tačevski, Veronika Nastoupilová, Jakub Gulyás a Lenka Sršňová). Zatímco politické aspekty čteme ve videoinstalaci Tamary Moyzes, se zaujetím osobního politického stanoviska souvisí gender fuck práce autorek z fanzinu Q Kvér. Blanka Jakubčíková pak gender fuckové odmítnutí bipolárního dělení osobitě rozvíjí ve své malbě a Lenka Klodová ve svém objektu. Kromě jasně definovaných témat má ve výstavě svou roli také důležitý imaginativní prostor osobní queer poetiky (Mark Ther, Darina Alster, Maroš Rovňák, Eva Pandulová, Jan Miko).

Kompozice samotné výstavy byla až na tři výjimky sestavena z již hotových děl, přičemž osloveni byli především ti umělci a umělkyně, kteří se tématu dlouhodobě věnují. Tento základ je doplněn výběrem prací autorů a autorek přihlášených do otevřené výzvy, která probíhala od 6. března do 15. května letošního roku. Ve dvou případech byly zařazeny práce umělců, kteří se sice tématem systematicky nezabývají, ale jejich vybraná díla s některými aspekty záměru výstavy korespondují.

Výstava bude otevřena vernisáží 15. srpna od 19 hodin. Budou jí předcházet fragmenty performance Elis Unique s názvem V2tahy v okolí stanice metra Vltavská. Celá performance potom bude uvedena v průběhu vernisáže, na které dále vystoupí transsexuální zpěvačka z Velké Británie Chrisie Edkins.

Vystavující umělci a umělkyně: Darina Alster a Tereza z Davle, Alena Foustková, Jan Gemrot, Jakub Gulyás a Lenka Sršňová, Lukáš Houdek, Blanka Jakubčíková, Lenka Klodová, Jan Miko, Tamara Moyzes, Petr Motyčka, Eva Pandulová, Jana Polášková, Jožo Rabara, Maroš Rovňak, Michelle Siml, Jana Štěpánová, Nikola Tačevski, Mark Ther a další.

Kurátoři výstavy: Michelle Šiml a Lukáš Houdek