Top5týdne - začátek léta

Zemřel Dalibor Chatrný, jmenována nová ředitelka Východočeské galerie v Pardubicích, ministerstvo kultury šetří, Jan Kněžínek bude odejit na vyšší post a soud prohlásil architektonickou soutěž na Národní knihovnu za neregulerní.

1 / Zemřel Dalibor Chatrný

Ve čtvrtek 5. července zemřel ve věku nedožitých 87 let Dalibor Chatrný. Poslední rozloučení se uskuteční ve středu 18. července ve 14 hodin v brněnském krematoriu. Chatrný byl mimo jiné loňským laureátem Ceny od Václava Stratila, putovního ocenění pro umělce nad 35 let, kteří se těší největšímu respektu u nejmladší generace umělců a teoretiků (zde, zde). Reprezentativní Chatrného retrospektivu na přelomu loňského a letošního roku hostilo Muzeum umění Olomouc (zde)

 

 

2 / Pardubice (dál) povede Hana Řeháková

Ve výběrovém řízení na ředitele Východočeské galerie v Pardubicích zvítězila stávající (a před-před-před-minulá) ředitelka Hana Řeháková. Rada kraje koncem června tuto volbu potvrdila. Řeháková galerii řídila v letech 1990 až 2004. Od začátku letošního roku galerii vedla z pozice zástupce ředitele. Do konkurzu se přihlásili ještě další tři kandidáti, žádné bližší informace kraj nezveřejnil (zde).

 

 

 

3 / Rozpočet ministerstva kultury se sníží o pětinu

Návrh rozpočtu ministerstva kultury na roky 2013 až 2015, který ve středu 11. července schválila vláda, podle ČTK počítá se snížením ze stávajících 8,4 na 6,5 miliardy korun. To by stačilo jen na financování příspěvkových organizací a církví (zde). Vláda v červenci zveřejnila zprávu shrnující dva roky její existence, stalo se tak příznačně v pátek 13. Mezi úspěchy ministerstva kultury překvapivě chybí zvýšení DPH na knihy a jmenování nového ředitele NG (zde).

 

4 / Jan Kněžínek bude šéfovat pražské kanceláři UNESCO

Jedna z nejkontroverznějších osobností české památkové péče, vlivný pražský úředník Jan Kněžínek se má stát šéfem nově zřízené magistrátní kanceláře pro světovou památku UNESCO (zde). Kněžínek coby ředitel pražského odboru památkové péče dal mimo jiné zelenou zbourání domu na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice (zde) a nese zodpovědnost ze zpackanou rekonstrukci Karlova mostu (zde). Koncem loňského roku se zdálo, že jeho éra končí a že v rámci očisty magistrátu bude odejit do důchodu (zde). Zajímavý komentář ke Kněžínkově nové funkci má na svém blogu Kateřina Bečková z Klubu za starou Prahu (zde).

5 / Ne pod zem znamená ne pod zem

Obvodní soud pro Prahu 1 vyhověl žalobě ateliéru HŠH Architekti, který napadl rozhodnutí poroty v soutěži na novou budovu Národní knihovny (zde). Porota v průběhu prvního kola změnila soutěžní podmínky, čímž umožnila postup a následné vítězství návrhu studia Future Systems (zde). Původní zadání jasně specifikovalo, že jádro tzv. národního konzervačního fondu nesmí být umístěno pod zem, což ateliér Jana Kaplického nedodržel. Soud uložil knihovně zaplatit náhradu škody ve výši rozdílu mezi druhou a třetí cenou, tedy 50 tisíc eur. Podle původních plánů měla být stavba knihovny dokončena letos.