TZ: Miroslav Hašek

Miroslav Hašek / Homeperformance / Meetfactory: Galerie Kostka / Praha / 7. - 24. 6. 2012

MIROSLAV HAŠEK – HOMEPERFORMANCE

GALERIE KOSTKA

7.6. - 24.6. 2012

Kurátorky: Eva Mráziková, Anna Vartecká

Videoinstalace Miroslava Haška okouzlují svou vizuální bohatostí. Barevně příjemné, zajímavě nasnímané a sestříhané záběry jsou doplněny příjemnou hudbou nebo odpovídajícím, všeříkajícím tichem. Vytvářejí však pasti. Aktéři, kteří v nich vystupují, vykonávají běžné činnosti (svlékání, zdolávání schodů), které jsou ovšem znesnadněny jejich osobním handicapem. Snaha překonat omezení a vyrovnat se s ním důstojně je vystavena na odiv a stává se tak trochu rituálem, paradoxním kóanem, někde připomíná dětskou hru. Jisté však je, že aktérům videoinstalací nakonec držíme palce, ať zdárně dokončí svou činnost. Miroslav Hašek touží po zachycení dokonalého momentu, který ve své jednoduchosti, banálnosti a běžnosti získává kvalitu nesmrtelné věčnosti. Protože žádná bytost není zbytečná, žádný cit nedůležitý, žádný děj bezvýznamný a žádný sen nesplnitelný. Pasti, do nichž nás autor chytá, nás upozorňují, že naděje je všude a že nemožné je možné. Právě teď...

Miroslav Hašek je studentem Fakulty umění a designu (ateliér Digitální média) a katedry výtvarné kultury Pedagogické fakulty Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem.

S videoinstalací Homeperformance zvítězil v pátém ročníku Ceny EXIT 2011. Tato cena je určena pro studenty českých vysokých uměleckých škol a je vyhlašována Fakultou umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem již od roku 2002. Samostatný výstavní termín v Galerii Kostka MeetFactory Praha je součástí ocenění pro vítěze Ceny EXIT.