TZ: Zářivý měsíc svěží vítr.cz

Zářivý měsíc svěží vítr.cz / Galerie Miroslava Kubíka / Litomyšl / 17. 6. - 29. 7. 2012

Galerie Miroslava Kubíka

Zářivý měsíc svěží vítr.cz

Karel Malich Milan Grygar Vladimír Kopecký Jan Merta Jiří Kovanda Josef Pleskot Federico Díaz Lukáš Jasanský / Martin Polák Krištof Kintera Rafani

Deset zářivých fenoménů současnosti napříč všemi generacemi. Malba, sochařství, sklo, architektura, performance, nová média. Kdo spatří, si zamiluje i nepochopí.

17. června – 29. července 2012

Galerie Miroslava Kubíka od svého založení 28.9.2011 pokračuje ve výstavní aktivitě, která má za cíl představovat vrcholné projevy především českého umění. Výstava s názvem Zářivý měsíc svěží vítr.cz v ojedinělé koncepci a přísném kritickém výběru představuje 10 jmen současnosti, která jsou výlučná nejen na domácí scéně, ale mohou být fenomény a reprezentanty českého výtvarného umění v zahraničí.

Často tito umělci zpracovávají vizuelně náročné a pro diváky nezvyklé formy. Tato výstava by chtěla vést diváka k pochopení těchto forem a zároveň je upozornit na ty autory, kteří již jsou či se právě stávají veličinami v souvislostech celého vývoje dějin umění.

Na výstavě jsou zastoupena díla již proslulá, ale také řada novinek. V premiéře je představeno např. video Federica Díaze a soubor 18-ti fotografií „Chlapi“ z roku 1989 od Martina Poláka a Lukáše Jasanského.

Kurátorem výstavy je Zdeněk Sklenář.

Výstava je uspořádaná ve spolupráci Galerie Zdeněk Sklenář a Galerie Miroslava Kubíka.

Autor výstavy: Zdeněk Sklenář Návrh instalace: Federico Díaz, Zdeněk Sklenář Spolupráce na realizaci výstavy: Miroslava a Martin Kubíkovi Texty výstavy: Martin Dostál Grafické řešení: Aleš Najbrt/Studio Najbrt Produkce výstavy: Jana Horáková a Galerie Zdeněk Sklenář Instalace výstavy: Jan Kajsrlík, Petr Kučák

Vernisáž výstavy se uskuteční v sobotu 16. června v 15 hodin.