TZ: Doteky Olomouckého hradu / Výstava nejen pro nevidomé

Doteky Olomouckého hradu: Výstava nejen pro nevidomé / Arcidiecézní muzeum Olomouc: Ambit / Olomouc / 19. 4. - 17. 6. 2012 

Svoboda uměleckého a kulturního prožitku je nezadatelným právem každého člověka, proto se i Muzeum umění Olomouc snaží pamatovat také na nevidomé a slabozraké návštěvníky, kteří nemají stále ještě tolik příležitostí setkat se s výtvarnými díly. V tomto úsilí projekt navazuje na úspěšnou haptickou výstavu Dotyk sochy, která v roce 2001 představila české sochařství 20. století ze sbírek Muzea umění Olomouc a také práce nevidomých sochařů z Ateliéru hmatového modelování Štěpána Axmana v Brně.

Tentokrát bychom rádi návštěvníky seznámili s příběhem Olomouckého hradu, tedy s historií zeměpanského sídla i přilehlého církevního okrsku. Vysokou úroveň vrcholně románské olomoucké architektury Zdíkovy éry dokládá několik stavebních článků s bohatou sochařskou výzdobou a dva vzácně dochované reliéfy s figurálními motivy. Vrcholně gotické umění reprezentují dva mimořádně kvalitní příklady sochařství tohoto období, jež jsou součástí stálé expozice Arcidiecézního muzea Olomouc, tedy Šternberské madony a Křivákovy piety, pozdně gotické umění pak retábl Panny Marie Ochranitelky z chórové kaple v dómu sv. Václava. Sochařství mezi pozdní gotikou a renesancí přibližuje náhrobník rytíře Arnošta Kužela ze Žeravic v kapli sv. Jana Křtitele, přiléhající k zdejšímu ambitu. Většina vyjmenovaných i řada dalších vystavených uměleckých děl je představena ve formě odlitků zhotovených z různých materiálů (patinovaná sádra, kámen, vosk, terakota), které jsou příjemné na dotek. Součástí výstavy jsou i architektonické modely, jednak model areálu Zdíkova paláce a katedrály sv. Václava ve stavu z 12. století a pak také haptický půdorys budov bývalého kapitulního děkanství, přilehlého Zdíkova paláce a katedrály sv. Václava, vytvořený speciálně u příležitosti této výstavy.

Výstava je koncipována nejen pro nevidomé a slabozraké, ale také pro vidomé návštěvníky. Speciálně pro ně jsme vytvořili temný box, v němž jsou umístěny modely románského a gotického okna Zdíkova paláce. Vidomým bychom tak rádi zkusili přiblížit svět nevidomých, neboť se budou muset v naprosté tmě spolehnout na ostatní smysly mimo zrak, především na hmat, pomocí kterého se pokusí rozpoznat románské okno od gotického. Pro návštěvníky se zrakovým handicapem je připraven tištěný průvodce v Braillově písmu a černotisku.