Vychází monografie sochaře Čestmíra Sušky

Monografie Čestmíra Sušky / nakladatelství Gallery / Praha / od 12. 4. 2012

Monografii respektovaného sochaře Čestmíra Sušky při příležitosti jeho šedesátých narozenin vydává nakladatelství Gallery. Velkoformátová publikace na 312 stranách představuje jednotlivé etapy jeho práce – od výtvarných a studijních začátků, přes studium na Akademii výtvarných umění v Praze a členství ve skupině Tvrdohlaví, tvůrčí pobyty v USA a založení sochařského studia Bubec. Zvlášť zvýrazněno je zatím poslední období Suškovy tvorby, které je ve znamení monumentálních svařovaných skulptur, přetvářejících dosloužilé cisterny a podobné industriální objekty. Stranou pozornosti nezůstávají ani jeho aktivity na poli divadla a filmu, kde se prezentuje jako scenárista, scénický a filmový výtvarník, herec a režisér (Výtvarné divadlo Kolotoč, film Pražská pětka). Text Jiřího Oliče doprovází velké množství barevných i černobílých fotografií, grafická úprava je dílem Jana Zachariáše.

„Překvapilo mne, kolik jsem toho za těch 40 let práce, které kniha zachycuje, udělal a na druhé straně, kolik mých nápadů zůstalo ještě nezrealizováno. Doufám, že jich ještě stihnu hodně udělat, než vyjde druhé, přepracované vydání této knihy. V každém případě děkuji všem, kteří se na vydání knihy podíleli, zejména pak se skláním před úsilím Jiřího Oliče a Jana Zachariáše, kterým se povedlo rozplést spletitý uzel mého dosavadního života i díla,“ říká Čestmír Suška.

Reprezentativní monografie Čestmír Suška vychází v nákladu 800 výtisků. Doporučená prodejní cena: 1 850 Kč. (V nakladatelství Gallery: 1 110 Kč.)

Veřejnosti byla kniha poprvé představena na vernisáži výstavy děl Čestmíra Sušky Outside/Inside, 12. 4. v Centru současného umění DOX v Praze Holešovicích.