TZ: Galerie Šaufenstr: Český komiks za sklem / Marek Rubec

Martin Rubec / Investor / Galerie Šaufenstr / Wien / 4. - 24. 3. 2012

Galerie Šaufenstr

Český komiks za sklem / Tschechischer Comic hinter Glas

Komiks se v Česku stále více prosazuje a získává na oblibě. Ve všech svých formách. Postupně a trpělivě se ustavuje a je vnímán ne již jako svébytné, ale jako další možné umělecké vyjádření. Výloha – Šaufenstr na Hofmühlgasse 20 ve Vídni po dobu následujících měsíců představí různé tvůrčí přístupy a odlišné autorské projevy komiksu českých tvůrců. Výloha jako výstavní prostor navazuje na již zavedené galerie jako Umakart v Brně, Fenester v Praze nebo Vitrína Deniska v Olomouci. Výhodná poloha místa blízko centra je určující pro úspěšné představení vystavených děl široké veřejnosti v hlavním městě Rakouska. Doufáme, že přispějeme nejen k propagaci českého komiksu, které v zahraničí není nikdy dost, ale zejména ke kulturnímu propojování obou zemí.

Jako první je v galerii prezentován Marek Rubec svým komiksem Investor. Dílo bude vystaveno do 24. 3. 2012. V dalších třech týdnech se představí Anica Jenski se svým poetry komiksem Nekřič, nebudeš víc / Schrei nicht, du wirst deshalb nicht mehr sein apod. Výstavy vznikají za podpory občanského sdružení Brettpunkt http://www.brettpunkt.eu/.

Tomáš Řepa (kurátor)

- - -

Marek Rubec: Investor

V současném českém komiksu působí jeho stylizované vyjadřování, grafické postupy, přesná a detailní kresba, stupňování příběhu ruku v ruce s postupným logickým odkrýváním vážného, obecně platného tématu více než vyzrále a nadčasově. Marek Rubec otiskl svůj obrazový příběh INVESTOR v posledním čísle komiksového časopisu Aargh 11.

Komiks byl původně připravován pro společnou výstavu s Lukášem Fílou (fotografie) a Tomášem Kumstátem (videoinstalace), kterou pod názvem Investör pořádala Dílna ručního papíru v Litoměřicích. Jejich společným tématem se stala aktuální otázka kontroverzní výstavby dálnice, která má protnout chráněnou oblast Českého středohoří. Kdo jsou lidé, kteří stojí za megalomanskou ,,tvořivostí“, jež ovlivňuje životní prostředí, krajinný ráz a urbanismus měst? Proč se ,,jejich“ stavby objevují na nečekaných místech a jakoby zničehonic? Stejně tak podivné kvádry v komiksu nemají opravdový smysl a důvod pro konkrétního člověka. Na otázku, kdo přesně stojí v pozadí této ,,tvořivosti“, je často složité odpovědět, proto je Investor bytost tajemná a indiferentní. Jeho činnost je však bohužel více než patrná.

Vernisáž: Galerie Šaufenstr, Hofmühlgasse 20, Vídeň, 4. 3. 2012, od 18.00 hod.