TZ: Sedm statečných

Sedm statečných / Karel Bartáček, Martina Hozová, Zdeněk Chmelař, Martina Klouzová – Niubo, MICL – Michal Novotný, Paulina Skavova, Jan Pospíšil, Lukáš Wagner / Galerie U Přívozu / Hradec Králové / 14. - 31. 3. 2012 

Sedm statečných

Galerie vědecké knihovny U Přívozu

Výstava absolventů sochařské školy Karla Nepraše bude zahájena ve středu 14. března 2012 v 17:30

v Galerii U Přívozu (Studijní a vědecká knihovna)

Výstavu uvede Martina Vítková

Hudební program Erich Seidl

Bližší info www.svkhk.cz

Kdo je sedm statečných ? Skupina sochařů, kteří se i v době druhé moderny vyjadřují prostřednictvím figury. Jejich školení bylo podobné – prošli ateliérem doyena českého sochařství druhé poloviny 20.století, Karla Nepraše, někteří pobyli i u jeho protipólu na VŠUP Kurta Gebauera, nebo se setkali s minimalisticky laděnou prací Jindřicha Zeihammla. Sochařství má ve třetím tisíciletí velmi svízelnou situaci. Jeho nejobvyklejší určení – tj. pomníky, architektonické realizace a náhrobky, skutečně skomírá. Proto přichází Sedm statečných.

Nejsou to jména neznámá. Někteří z umělců se pohybují v Hradci Králové a v poslední době jsme je dobře poznali – například dílo Martiny Hozové díky výstavám v kostele svatého Ambrože a v salonu Civitas per populi v loňském roce. Jan Pospíšil je ředitelem Sympozia v Hořicích a jeho objekt Relikviář v roce 2002 patřil k nejzdařilejším realizacím, které jsme mohli vidět na nábřeží sochařů. Sochař, který používá tajemnou zkratku MICL, v Hradci Králové několikrát vystavoval. V Klicperově divadle, a naposledy v galerii v Podchodu. Tentokrát se opět představí jako malíř, jehož témata jsou navýsost sochařská. Paulina Skavova je rodačka ze Žacléře a v poslední době je výraznou tváří trutnovského centra UFFO jako kurátorka zdejší galerie zaměřené na mladé současné umění. Před několika lety právě její práce způsobily skandál v Městské galerii Mázhaus v Pardubicích. Jako kdyby umění ještě někoho dokázalo šokovat !?! Je také autorkou Trutnovských dráčků, což staví město Hradec Králové do obtížné pozice – zdejší sochaři dosud žádnou podobnou příležitost vyzdobit své město nedostali. Martina Klouzová – Niubo má za sebou řadu realizací ve veřejném prostoru, což je disciplína po všech stránkách náročná. Ty nejposlednější práce z centra Liberce dokázaly, že si lidé – a především děti, dokážou velmi rychle sochy na veřejných prostranstvích oblíbit. Její Kočky jsou rozhodně jediným kvalitním dílem, které vzniklo na základě sledování seriálu Teletubbies. Karel Bartáček byl stejně jako Martina Hozová a MICL zastoupen na reprezentativní přehlídce současného sochařství Kvalitní řešení v Galerii moderního umění. Jeho pohled na člověka v současném světě patří k nejvtipnějším. Lukáš Wagner z předlouhé sochařské dynastie je velkým formovým i materiálovým novátorem, který od figurálního sochařství častěji vykračuje směrem k postminimalismu. Určitým tajemstvím je pro nás dílo Zdeňka Chmelaře, sochaře působícího převážně ve jižních Čechách a v Německu.

Kdyby se dalo jednoduše popsat, co spojuje vystavující sochaře, kromě společného studia v sochařském ateliéru AVU Karla Nepraše, byl by to zájem o figuru, nadhled, vtip a zcela samozřejmě odvaha být současný a zároveň navazovat na mnohatisíciletou tradici sochařství. Jaké rady dostali žáci Karla Nepraše, kteří prošli jeho ateliérem mezi lety 1989 – 2002 ? Například : Začni tím, co je pro tebe nejdůležitější. Nebo : Nestavte domy, dělejte sochy! a také Dělejte, dělejte, ani se nenadějete a už na vás házej hlínu. Můžete se těšit na dokonale provedené figury a sexy prádlo z nalezených ingrediencí Pauliny Skavové, na mýtické technicistní hlavy Martiny Hozové či hračky a obláčky Martiny Klouzové - Niubo. Tématem Jana Pospíšila bude něco mezi kritikou konzumního stylu života a Poslední večeří. MICL přiveze anděly a sochy v bedně. Ale nechme se překvapit, jak vypadá tvář současného sochařství.

Neprašovi žáci se setkávají a společných výstavách téměř pravidelně už od roku 2003.

Zúčastnění umělci :

Karel Bartáček (1968)

Martina Hozová (1971)

Zdeněk Chmelař

Martina Klouzová – Niubo (1970)

MICL – Michal Novotný (1969)

Paulina Skavova (1981)

Jan Pospíšil (1973)

Lukáš Wagner (1978)