Křest knihy Hans Ulrich Obrist / Stručná historie kurátorství

Hans Ulrich Obrist / Stručná historie kurátorství / Knihkupectví Academia: Literární kavárna / Praha / 29. 2. 2012 v 16h

Kutná hora (21. února 2012) – Galerie středočeského kraje - GASK vydává pro milovníky umění první knihu ze své edice document - Hans Ulrich Obrist - Stručná historie kurátorství. GASK si prostřednictvím edice document klade za cíl představit každý rok nejméně jednu knihu z oblasti umění, galerijní činnosti, nebo kurátorství. Editorkou edice je umělecký garant GASKu Noemi Smolik.

Hans Ulrich Obrist - Stručná historie kurátorství je kniha věnovaná průkopníkům kurátorské činnosti a představuje unikátní sbírku rozhovorů Hanse Ulricha Obrista s Anne d’Harnoncourtovou, Wernerem Hofmannem, Jeanem Leeringem, Franzem Meyerem, Sethem Siegelaubem, Walterem Zaninim, Johannem Claddersem, Lucy Lippardovou, Walterem Hoppsem, Pontem Hulténem a Haraldem Szeemannem. Příspěvky jednotlivých kurátorů popisují vývoj v kurátorské profesi již od počátků nezávislého kurátorství v 60. a 70. letech a experimentální programy v institucích, které se v té době odehrávaly v Evropě i Americe díky Dokumentě a mnoha Bienále.

Pro českého čtenáře je kniha zvláště zajímavá bohatostí názorů o významu umění (zejména současného), o novátorském uspořádání instalací a výstav i o roli a budoucnosti galerií a muzeí vůbec. Neobyčejně inspirativní rozhovory lze chápat jako živou alternativní rukověť pro všechny, kteří se zajímají o umění a jeho vystavování.

Hans Ulrich Obrist (*1968)

je švýcarský kurátor, kritik a historik umění. Působil mj. jako kurátor v Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris, od roku 2006 působí v Serpentine Gallery (Londýn) jako spoluředitel pro výstavy a programy a ředitel mezinárodních projektů. Je autorem řady odborných studií a mimořádného projektu „Interview“, v jehož rámci zpovídá umělce a galeristy. V roce 2009 byl Hans Ulrich Obrist zvolen odborným časopisem Art Review nejvlivnější osobností současného uměleckého života.

Křest knihy se koná ve Středu 29. února 2012 v 16 hodin v literární kavárně knihkupectví Academia, 1. patro, Václavské náměstí 34, Praha 1, Kniha bude v prodeji od 29. února. Knihu uvedou umělecký Garant GASK Noemi Smolik a Zdeněk Felix, autor a kurátor, Berlín / Düsseldorf