TZ: Umění 1. poloviny 20. století ze sbírky Krajské galerie výtvarného umění ve Zlíně

Umění 1. poloviny 20. století ze sbírky Krajské galerie výtvarného umění ve Zlíně / Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně / Zlín /27. 9. - 22. 4. 2012 

Umění 1. poloviny 20. století ze sbírky Krajské galerie výtvarného umění ve Zlíně

Pravidelně obměňovaná výstava je jen dílčím pohledem do sbírky galerie. V historických prostorách naší stálé expozice v druhém patře zlínského zámku si ji můžete prohlédnout už jen do 22. dubna, na podzim se galerie přestěhuje do nově zrekonstruovaných budov 14|15 Baťova institutu.

V nynější podobě se výstava soustředí na umění 1. poloviny 20. století. Přestavuje senzualisticky orientované autory přelomu století, počátky české moderny s představiteli Osmy a Skupiny výtvarných umělců, přes poválečný příklon ke klasickým hodnotám až po surrealismus a existenciální reakci na události 40. let. Jedná se například o díla Bohumila Kubišty, Emila Filly, Joži Uprky, Josefa Čapka, Rudolfa Kremličky, Jindřicha Štýrského, Toyen a dalších.

Na vystavovaných dílech reflektuje pojmy domov a intimita, člověk a místo, svět vzdálený i důvěrně známý. Autoři i jejich díla jsou seřazeni na časové ose a linie postupuje přibližně chronologicky, každý z pěti sálů zlínského zámku je komponován jako celek se společnými prvky.

Vedle děl klasiků z počátku 20. století – Antonína Slavíčka, Jana Preislera, Jakuba Schikanedera či Josefa Václava Myslbeka představuje výstava z bohatých sbírkových fondů galerie také průkopníky modernismu, kteří se už rovněž stali klasiky a své předchůdce mnohdy zastínili. Nalezneme zde ukázky kubistického racionalismu i expresivní nakládání s barevnými tóny, obojí na portrétním či figurálním malířství. Plynoucí sled instalace zklidňují krajiny Otakara Kubína či Jana Trampoty, a scelují figurální motivy Rudolfa Kremličky, Jaroslava Krále a Alfréda Justitze.

Přes vrcholná díla českých surrealistů (či surrealismem inspirovaných umělců) se pak dostaneme k tvorbě rámované válkou. Setkáváme s burcujícími díly Emila Filly, s negací válečného ničení v konstruktivním umění Skupiny 42 a v závěru jsou vystavena i dvě díla slovenských autorů, jejichž tvorba s českým prostředím úzce souvisí.

Výstavu pořádá: Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně. Výstava trvá do 22. dubna 2012.

Expozice: II. patro zlínského zámku. Otevřeno denně mimo pondělí od 9 do 17 hodin, ve čtvrtek do 18 hodin. Každou první neděli v měsíci vstup zdarma. Další informace najdete na www.galeriezlin.cz.

Programy pro školy: Pro žáky i studenty připravila galerie ke každé ze svých výstav edukační programy. Součástí populárních pořadů jsou kromě prohlídky expozic výtvarné a tvořivé úkoly a učení hrou pod vedením zkušeného lektora. Na edukační programy mohou učitelé svůj tým přednostně objednat v Krajské galerii výtvarného umění ve Zlíně, kontakt a podrobnější informace najdete na našich webových stránkách.