Projektil v ČB

Projektil - ze života lidí a domů

Dům umění České Budějovice 30.11. - 1.1. 2012

Fotoreport a několik poznámek:

 

Poznámky k výstavě:

1. Ateliér Projektil vystavuje v českobudějovickém Domě umění. 30.11. až 1.1. Název: Projektil - Ze života lidí a domů. (TZ)

2. Na výstavě nejsou modely, plány, vizualizace.

3. V prostoru galerie je možno shlédnout dvě DVD, z nichž jedno ukazuje film Memory – symfonie stavění NTK režiséra Víta Janáčka. Druhé jsem neviděl.

1.1 Projektil je zavedené architektonické studio, které obdrželo několik cen včetně Grand Prix architektů 2010 za Národní technickou knihovnu (NTK).

2.1 Stěny galerie jsou v několika místnostech polepeny fotkami uživatelů architektury. Fotky nejsou upravovány, ani je nepořídili profesionální fotografové. Architektura je užívána a žita. Někdy vypadá pěkně, někde dobře slouží, jindy není příliš vidět. Prý se knihovně v Hradci Králové říká ementál.

2.1.1 Fotek je velké množství (prý se jich sešlo na 900), jsou barevným šumem pro těkavé oko. Jde provést „zoom“, přistoupit blíže a sledovat neznámé lidi, detaily architektury, záznamy skutečnosti.

2.1.1.1 Úvaha: Cílem procesu stavění funkční budova, je cílem architektury člověk ve funkční budově? Názorná pojmová distinkce „stavění“ a „architektura“ Nikolause Pevsnera: přístřešek na kolo je stavba, katedrála v Lincolnu je architektura.

3.1 Je to film s prvky grotesky. Pán, který odnáší v kýblu vodu. Pytlík poletuje jako v Americké kráse, pytlíky poletují Euroatlantickou vizuální kulturou. Plast se údajně rozkládá sto let. Stavba stojí.

3.2 V případě DVD v galerii bývám nejistý, často nevydržím do konce. Šlo by po čas výstavy zpřístupnit videa na webu galerie? Kolik souhlasů by bylo třeba?

4. Projektil řeší České Budějovice.

4.1 Nalep si svou emocionální nálepku a spolupodílej se na mapě ČB, která napoví, kde je třeba uváženě zasáhnout. Veřejný prostor. Auta ve městě. Viz bod 5. a 5.1

5. Veřejná diskuze 15. 12.

5.1 Kdo se účastnil, má čas a nebojí se, ať napíše krátkou zprávu.

6. Fotka oranžového vymezení prostoru na Senovážném náměstí. 57,8 m2.

5.1.1 Mluvit o architektuře. Mluvit o městě. Hmatatelný výsledek. Je cílem výstavy prezentace Projektilu? Prezentace architektury? Prezentace diskuze o architektuře a urbanismu? Snaha vtáhnout do diskuze? Můj dojem je, že vše naráz.

8. Výstava není do značné míry omezena zdmi galerie. Galerie je epicentrum.