TZ: Tauromaquia / Tváří v tvář býku

Tauromaquia: Tváří v tvář býku / Obecní dům / Praha / 9. 12. 2011 - 9. 4. 2012 

TAUROMAQUIA: Tváří v tvář býku. Picasso, Goya, Dalí, Filla a Čapek tváří v tvář době.

Praha, 1. 12. 2011 - Výstava Tauromaquia: Tváří v tvář býku nabídne od 9. 12. 2011 návštěvníkům Obecního domu v Praze unikátní podívanou. Picasso, Goya, Dalí, Filla a Čapek sdílí skrze svá díla pohled na španělskou tradici plnou vášní, odkrývají ale také svůj postoj vůči době.

Výstava představí osobnosti světového umění, které spojuje velké téma: býčí zápasy. Býk symbolizuje sílu, statečnost a plodnost. Pro umělce ale neznamenaly býčí zápasy pouze vášnivou podívanou na boj člověka se zvířetem; dávaly jim možnost prezentovat názory. Animální síla, kterou býk vyzařuje, rozehrává v dílech Pabla Picassa, Salvadora Dalího, Franciska Goyi, Emila Filly a Karla Čapka fascinující obrazy.

Tisková konference k výstavě se bude konat ve čtvrtek 8. prosince 2011 od 11 hodin v Cukrárně Obecního domu. Své cenné poznatky nabídne kurátorka Serena Baccaglini, která připravila již řadu významných projektů, mezi nimi například několik výstav Picassových děl ze sbírky Lucie Bosé, která bude čestným hostem zahájení. Účast proslulé italské herečky ocení zejména milovníci malíře Pabla Picassa. Lucia Bosé, která nyní žije ve Španělsku, byla totiž jeho velkou přítelkyní. Setkání se zúčastní také Michael Lucas, syn zakladatele newyorské galerie Phyllis Lucas Gallery nebo profesor František Dvořák, přední český historik umění. Profesor Dvořák se osobně znal s Emilem Fillou, se kterým udržoval blízký přátelský vztah právě v době, kdy ve Fillově ateliéru vznikal cyklus Boje a zápasy. Všichni přítomní se podělí o své vzpomínky a zážitky, skrze které umožní vidět umělce i z té strany, z které nejsou veřejnosti známí.

Zápůjčky poskytnou galerie zvučných jmen, a to nejen českých. Nechybí mezi nimi GASK, Galerie Hradec Králové, Oblastní galerie v Liberci, Krajská galerie ve Zlíně nebo Severočeská galerie Litoměřice. Největším počtem děl je na výstavě zastoupena Národní galerie, která zapůjčí 29 exponátů, mezi nimiž jsou skvosty od Emila Filly, Jana Konůpka, ale také obraz neznámého autora, který pochází ze 17. století, a je tak nejstarším dílem výstavy. Další díla poputují do Prahy například z muzea Réattu v Arles, Musée Picasso v Antibes, z galerie Phyllis Lucas v New Yorku, ze soukromých sbírek či z Picassova Musea Casa Natal v Malaze, které zapůjčilo Picassovo dílo do České republiky vůbec poprvé v historii. Právě v muzeu Casa Natal je uložena Picassova tvorba od raných období až po díla, která vytvořil před svou smrtí.

Originální kresby, olejomalby a keramika přiblíží nejen tvorbu těch nejslavnějších výtvarných mistrů, ale také fascinující svět španělské koridy. Nebudou chybět ani filmy a plakáty s toreadorskou tematikou. Výstava je vzácným počinem na poli světového umění; představí bezmála 200 exponátů. Řada z vystavovaných děl je k vidění jen zřídka. Veřejnosti bude otevřena v pátek 9. 12. ve výstavních sálech Obecního domu v Praze, a to až do 9. 4. 2012.

Pablo Picasso (1881 –1973) - Picassova tauromaquia

Pro Pabla Picassa neznamenaly býčí zápasy pouze vášnivou podívanou na boj člověka se zvířetem. Dávaly mu možnost interpretovat jeho názory. Tematiku býčích zápasů využil k vyjádření postoje k diktatuře generála Franka. Obrazem Guernica se Picasso snažil upozornit veřejnost na bombardování stejnojmenného baskického města dne 26. dubna 1937. Úchvatné dílo zobrazuje ženu, býka a koně jako děsivé souputníky. Napadený býk symbolizuje ohrožení španělského lidu a jeho síly. Beznaděj, bolest a chaos zde Picasso vyjádřil použitím černé, bílé a šedé barvy. Během druhé světové války se příslušník gestapa zadíval na fotografii Picassovy Guernicy a zeptal se ho: "To jste udělal Vy?" Picasso odpověděl: "Ne, to vy." Dnes je Guernica symbolem míru a její originál je trvale vystaven v Museu Reina Sofia v Madridu. Díky jedinečné zápůjčce přípravné kresby se návštěvníkům naskytne příležitost vcítit se do Picassových pocitů. Přípravná kresba má totiž stejně impozantní rozměry jako výsledná tapiserie (7 x 3,3 m). Jedna z reprodukcí „tapiserie“ Guernica, která je na rozdíl od originálu méně monochromatická, je vystavena na stěně budovy OSN v New Yorku u vchodu do místnosti Rady bezpečnosti. Výstava však nenabídne pouze přípravnou kresbu, ale také čtyři jedinečná díla ze sbírky Lucie Bosèové, italské herečky a přítelkyně Pabla Picassa, která jí autor sám věnoval, nebo sadu fotografií z alba rodiny Bosè-Dominguinových, která obsahuje vzácné snímky Picassa v toreadorském kostýmu. „V celém svém díle vyjadřuji odpor k vojenské kastě, která ponořila Španělsko do oceánu bolesti a smrti,“ komentoval tvorbu Picasso. Další důležitou součástí výstavy jsou slavné série Carmen, Le Chant des morts a Los Toros, které pomohou porozumět, jak důležité bylo pro Picassa téma býčích zápasů.

Francisco Goya (1746 – 1828) - Goyova tauromaquia

Motivy koridy prochází celou Goyovou tvorbou. Ve svých obrazech znázorňuje Goya všechny etapy býčího zápasu. Vytváří tak v podstatě uměleckou kroniku koridy. Jeho díla koridu zobrazují jako mystickou arénu, kde se stále něco děje a kde proudí vlny pohybu a energie.

Salvador Dalí (1904 – 1989) - Dalího tauromaquia

Dalího tauromaquia je litografická. Jsou to barevná díla, která na první pohled mohou působit příjemnou hravou atmosférou, opak je však pravdou. V Dalího pohledu na býčí zápasy je skrytá tragédie. Stejně tak jako je korida, která je v prvé řadě zábavou, velkou barbarskou show plnou krutosti. Možnost spatřit díla Goyi, Picassa a Dalího pohromadě, umožňuje návštěvníkům snáze pochopit, jaký význam měla tauromaquia pro každého z nich, jak je vzájemně ovlivňovala a jak s tématem pracovali. Výstava vůbec poprvé ukáže, jaký význam měla tauromaquia pro české umělce Emila Fillu a Karla Čapka ve srovnání s tvorbou španělských mistrů.

Emil Filla (1882 – 1953) - Fillova tauromaquia

Jedním z velkých inspiračních zdrojů ve Fillově tvorbě byly zápasy zvířat, nebo zápasy se zvířaty. Většina těchto děl vznikla v temném období konce třicátých let. Emil Filla těmito obrazy často vyjadřoval utrpení doby.

Karel Čapek (1890 - 1938) - Čapkova tauromaquia

Karel Čapek zcestoval v meziválečné době takřka celou Evropu. Jedna z jeho cest vedla také do Španělska, kam se vydal v roce 1929. Postřehy z této cesty zaznamenal v knize Výlet do Španěl. Ilustrace i texty, které věnoval býkům, toreadorům a vůbec koridě, nemohou na výstavě Tauromaquia chybět.

Projekt Tauromaquia v Obecním domě připravuje celý kurátorský tým, hlavní kurátorkou je Serena Baccaglini. Poděkování patří partnerům výstavy, bez kterých by nemohla být realizována, a společnosti De'Longhi, která je dlouhodobým podporovatelem umění a designu. www.delonghi.cz