Otevřený dopis Radě města Brna

21. 10. 2011Artalk Infoservis

Rada města Brna nedávno zrušila svůj Poradní sbor pro kulturní politiku. Jeho bývalí členové však s obavami sledují zamýšlené restriktivní opatření města Brna v oblasti kultury. Svoje postoje formulovali v otevřeném dopise adresovaném Radě města Brna.

______________________________________________________________

Dámy a pánové, vážené členky a vážení členové Rady města Brna,

obracíme se na Vás jako členové bývalého Poradního sboru pro kulturní politiku Rady města Brna s vyjádřením zásadního nesouhlasu s aktuálně zamýšlenými úspornými opatřeními v oblasti kultury.

Obáváme se nenahraditelných ztrát a jsme přesvědčeni, že plánovanému dvacetiprocentnímu krácení rozpočtů kulturních institucí je třeba zabránit. Pociťujeme-li krizi, tím spíše bychom se měli orientovat na přínos a pozitivní podněty umění a uměleckého života – to je přece ověřené poučení z historie. Přestože proporční podpora umění a kultury v rozpočtu města Brna je vstřícnější než v některých jiných městech, stále platí, že miliony ušetřené v oblasti kultury jsou jen zlomkem oproti stamilionům plynoucím do oblastí jiných.

Poradní sbor pro kulturní politiku Rady města Brna se svou dvacetiletou tradicí a s osobním zaujetím členů, kteří jsou významnými osobnostmi uměleckých oborů a mnozí i držiteli Ceny města Brna za kulturu, rozhodně doporučuje kritické přehodnocení zamýšlených úsporných kroků. Současně vyjadřujeme přesvědčení, že do budoucna město potřebuje odborný poradní orgán pro oblast umění a kultury. Příkladů, kdy došlo například k devastaci památek, a kdy naopak právě poradní sbor pro kulturu doporučoval potřebná ochranná opatření, je z minulosti mnoho. Pro veřejnost je navíc třeba zdůraznit, že členové poradního sboru pro kulturu se obvyklých devíti jednání ročně zúčastňovali vždy zcela bezplatně, takže zrušení tohoto orgánu není pro město žádnou finanční úsporou.

Vážené členky a vážení členové Rady města Brna, věříme, že při hledání úspor dokážete najít takové řešení, které by nebylo pro kulturní život Brna tolik ohrožující.

Děkujeme.

V Brně 19. 10. 2011 Prof. PaedDr. Radek Horáček, Ph.D. (předseda Poradního sboru pro kulturní politiku Rady města Brna 2007-2010)

Souhlas s tímto dopisem vyjádřili tito členové bývalého Poradního sboru:

Mgr. Miroslav Balaštík, Ph.D. Prof. PhDr. Leoš Faltus Doc. PhDr. Margita Havlíčková Prof. PhDr. Josef Kovalčuk Prof. PhDr. Lubomír Slavíček, CSc. Prof. PhDr. Bořivoj Srba, DrSc. Prof. RNDr. Eduard Schmidt, CSc. Mgr. Petr Štědroň, Ph.D. Prof. Alena Štěpánková-Veselá Mgr. Bohuš Zoubek doc. Barbara Maria Willi, Ph.D.