TZ: Milena Dopitová

Milena Dopitová / Ještě chvíli se zdržím / Cena Michala Ranného / Moravská galerie v Brně, Pražákův palác / Brno / Ještě chvíli se zdržím 15. 7. - 9. 10. 2011 

Má-li ještě dnes smysl připisovat umění a uměleckým aktivitám váhu a vážnost, pak určitě v případě tvorby Mileny Dopitové, významné postavy českého umění posledních dvaceti let s mezinárodním renomé. Letošní laureátka Ceny Michala Ranného představí fotografie, videa a instalace z poslední doby i zcela nové projekty, ve kterých s plnou vážností a civilní monumentalitou zkoumá a prezentuje témata osobní integrity, mezilidských vztahů, paměti, odpovědnosti vůči druhým a sobě, ale také naší míru citlivosti vůči základním lidským hodnotám. Velká monografická výstava Mileny Dopitové byla naposledy v Brně k vidění před jedenácti lety.

Michal Ranný (1946 Brno - 1981 Praha), jehož památce je cena věnována, byl významnou osobností české moderní malby, předním představitelem lyrické abstrakce, v jehož díle se přírodní mísí s existenciálním. Tento předčasně zemřelý tvůrce, který byl osobním příkladem a inspirátorem pro řadu jiných výtvarníků, sám navázal například na dílo Jiřího Johna a patří do okruhu malby spojené s dílem Josefa Šímy, Roberta Hliněnského či Václava Boštíka.

Cenu Michala Ranného vyhlašuje jednou za dva roky Společnost přátel MG a Moravská galerie v Brně, aby poukázala na práci výrazné osobnosti, která je jak po formální, tak po obsahové stránce zásadním obohacením české vizuální kultury a jejíž dílo a myšlení výrazně ovlivňuje nastupující generaci umělců. Cena, udělovaná za takto osobitý přínos v oboru výtvarného umění, se vypisuje od roku 1999 a je určena českým výtvarným umělcům bez omezení věku a státní příslušnosti. O udělení ceny rozhoduje sedmičlenná porota, jejíž dva členy jmenuje rada společnosti z řad odborníků z oboru výtvarného umění, čtyři členy jmenuje ředitel MG, který je z titulu své funkce vždy jejím dalším členem.

Prvním laureátem Ceny Michala Ranného se stal Dalibor Chatrný, po něm následovali Miroslav Šnajdr st. a Stanislav Kolíbal. Vyjádřením ceny je uspořádání monografické výstavy laureáta a vydání katalogu. Výstavě prací laureáta ceny Michala Ranného bývá v prostorách Moravské galerie v Brně vyčleněno přízemí Pražákova paláce.

V roce 2009 se laureátem ceny stal Vladimír Skrepl, který sice patří mezi nejvlivnější a nejdůležitější postavy české výtvarné scény už od 80. let, avšak ze strany etablovaných muzeí a se mu dosud nedostávalo náležité pozornosti. Katalog, který MG při této příležitosti vydala, je vlastně první monografickou publikací o autorovi.