Zemřel Marius Kotrba

Ostravská univerzita v pátek informovala, že v úterý 17. května zemřel sochař Marius Kotrba (zde). V září by mu bylo 52 let. Poslední rozloučení proběhne ve středu 25. května 2011 v 15.00 hod. v evangelickém kostele v Rožnově pod Radhoštěm.

Marius Kotrba vstoupil do podvědomí širší veřejnosti hlavně díky svým realizacím ve veřejném prostoru. Jednak se jedná o monunentální sochu svatého Kryštofa u olomouckého obchvatu, v poslední době však byl dáván do souvislostí hlavně se projektem Sochy pro Brno. Ten schválili brněnští zastupitelé v roce 2006 a jeho podstatou je v průbehu deseti let umístit v brněnském veřejném prostoru ideálně deset soch.

Kotrba byl jedním ze dvou finalistů na Edisonův pomník (v podobě éterických žárovek jej nakonec realizoval Tomáš Medek), vyhrál soutěž na jezedecký pomník markraběte Jošta, který  realizován nebyl, a jehož provedení se odunulo na neurčito s tím, že je možné, že bude vypsána nová soutěž. A konečně do třetice je Marius Kotrba autorem sochy Spravedlnosti před budouvou Nejvyššího správního soudu.

S tím se otevírá otázka, proč byl Marius Kotrba tolik oblíbený u členů výběrových komisí stanovených pro Sochy pro Brno, respektive proč jeho projekty tak často vítězily. Nabízí se odpověď, že jeho realistický a přitom moderně stylizovaný sochařský projev připadal laikům i odborníkům v komisích jako nejvhodnější styl pro veřejný prostor. Přesto nerealizovaný návrh na Joštův pomník vzbudil u brněnské veřejnosti výraznou kritiku týkající se jak jejího umístění (na záda Jošta - jezdce se měla dívat socha stojícího Jošta umístěná na portálu Místodržitelského paláce), tak jejího provedení. Více o soutěži na pomník (zde). Spravedlnost zase získala mezi Brňany řadu ironických přezdívek.

Sám Marius Kotrba litoval toho, že nedostal prostor se k diskusi o jeho projektech určených pro brněnský prostor veřejně vyjádřit. To mělo být napraveno: Kotrba se chystal 15. června vystoupit na přednáškovém cyklu RE: Public art, který je formou doprovodného programu k projektu Sochy v ulicích, který letos již po třetí organizuje Dům umění města Brna. K jeho prezentaci již bohužel nedojde, Marius Kotrba zahynul 17. 5. 2011, když při služební cestě na Slovensko dostal infarkt. Jeho tvorbu si můžeme připomenout prostřednictvím Kotrbova vystoupení na pražské PechaKucha Night (zde).

Silvie Šeborová | Vystudovala dějiny umění na Filozofické fakultě MU v Brně. V letech 2005-2010 a 2016–2022 působila v Moravské galerii v Brně (v lektorském oddeělení a posléze jako náměstkyně pro vnější komunikaci). V roce 2008 založila Artalk.cz, který vedla do roku 2015. Působí jako kritička a kurátorka umění.