Galerie Stuckistů v Praze

V říjnu roku 2010 zahájila provoz nová výstavní síň zaměřená na současnou výtvarnou (úžeji malířskou) tvorbu. Milovník dnešního umění ji může jen těžko minout: galerie, která zvolila název Galerie 21. století, se nachází přímo naproti vstupu do sbírky současného umění Národní Galerie na ulici Dukelských hrdinů v Praze. Při svém vzniku se zaštítila i přísně vyhraněným programem – jejím zaměřením je prezentace tvorby Stuckistů, a to nejen české odnože tohoto hnutí (The Prague Stuckists), ale v budoucnu i jejích zahraničních členů v konfrontaci s těmi domácími. Hodlá tak veřejnosti představovat malbu, a to takovou, která stojí na základech figurace a také na kvalitně řemeslně odvedené práci, jíž se Stuckisté zaštiťují.

První výstava koncipovaná kurátorem a teoretikem českých Stuckistů, Robertem Janásem, představila základní tendence, kterým se věnují stuckističtí autoři a umělci jim blízcí. Kromě členů skupiny (J. Hauschka, R. Janás, Jaromír 99, F. Kudrnáč, L. Orlita, M. Salajka, J. Spěváček, M. Urbanová, J. Valečka) se tu tak v podobě hostů představili i výtvarníci, kteří mají ke Stuckismu blízko (R. Franta, J. Gemrot, I. Grimmich, K. Jerie, L. Miffek), a to nejen formálně, ale i generačně. Od listopadu 2010 pak probíhají výstavy, které jsou koncipovány jako představení jednotlivých autorů, přičemž první samostatný výstavní projekt připravil „první z českých Stuckistů,“ Jiří Hauschka, který je nejúžeji propojen s britskou scénou. Doposud následovaly výstavy brněnského autora Jana Spěváčka, absolventa ateliéru M. Rittsteina Lukáše Miffka a v únoru bude představen jeho kolega, Igor Grimmich.

Na závěr jen dodejme, že v současné chvíli existuje přes dvě stě stuckistických skupin ve 48 zemích světa, avšak jen tři galerie, které poskytují platformu výhradně Stuckismu. Tou třetí je právě pražská Galerie 21. století. Více informací naleznete na www.stuckism.com nebo www.prague-stuckists.eu.

Kateřina Tučková autorka je kurátorka a publicistka, zajímá se především o současnou malbu