S obrazem na zádech

27. 5. 2010Artalk Recenze

19. května se v brněnských ulicích, pasážích obchodních domů i ve vagonech vlaků stojících na hlavním nádraží odehrál druhý ročník netradiční akce nazvané Walking Gallery. Její podstatou je, že umělci nesou svá díla v rukou, nebo je mají nainstalovaná přímo na těle. V nezvyklých úborech pak procházejí městem čekajíce na reakce okolí, či kolemjdoucí do své performance přímo cíleně zapojují.

Letošního ročníku Walking Gallery se zúčastnili studenti FaVU a studenti Střední školy uměleckých řemesel v Brně. Jejich cesta vedla centrem města, přes předvolební mítink, hlavní nádraží a jeho průchody, či obchodní centrum Velký špalíček, kde je ochranka považovala za účastníky posledního zvonění a z prostor vyhodila s tím, že v centru se nesmí žebrat. Kromě toho navštívili i místa určená k prezentaci umění - výstavu v Domě Pánů z Kunštátu a vernisáž v Galerii Umakart. Nejinteraktivnější součást Walking Gallery vytvořili tři studenti SŠUŘ, kteří měli na zádech pověšeny bílé reklamní cedule a jako reklamu na výstavu rozdávali čisté papíry.

První ročník Walking Gallery proběhl loni v létě v rámci doprovodného programu k akci Sochy v ulicích, kterou ve veřejném prostoru města Brna uspořádal Dům umění. Za organizací obou ročníků stojí Denisa Belzová, absolventka Ateliéru intermedia na FaVU VUT a v současné době doktorandka na téže fakultě. Zkušenosti s konfrontací s veřejností má Denisa Belzová již ze svých vlastních performancí, v červenci loňského roku se procházela po pláži v zimním kožichu a v rukavicích, v rámci festivalu Next Wawe si lehla na prostranství před Národním divadlem v Praze a vybízela kolemjdoucí, aby malovali na její tělo a oblečení.

S pořádáním Walking Gallery hodlá Denisa Belzová pokračovat, v příštím ročníku by chtěla prohloubit spolupráci s Domem umění, zapojit do akce více umělců a nesoustředit se tak pouze na mladé výtvarníky z řad studentů uměleckých škol.